Polen

Bezienswaardigheden Krakau: dit wil je zien, doen en eten

Bezienswaardigheden Krakau

Op zoek naar een betaalbare stedentrip, op niet langer dan twee uur vliegen én waar je heerlijk kunt eten en drinken? Ga naar Krakau! Deze hippe Poolse stad is al een paar jaar booming, en dat is niet voor niets. Het is er zó leuk en betaalbaar! Ik zet de mooiste bezienswaardigheden in Krakau voor je op rijtje: dit wil je er zien, doen en eten!

Bezienswaardigheden Krakau

Zoek je nog een fijne en betaalbare accommodatie om de bezienswaardigheden van Krakau vanuit te ontdekken? Ik zou in deze stad lekker in een appartement verblijven: die zijn er namelijk genoeg, waardoor de prijzen vaak lager liggen dan bij hotels. Een aanrader is: Apartament King Size.

Bezienswaardigheden Krakau: zien en doen

Denk je aan Krakau, dan denk je waarschijnlijk ook al snel aan Auschwitz en Birkenau. Niet gek, want het ligt relatief dichtbij, maar de stad heeft zoveel meer te bieden. Van historische hoogtepunten tot moderne street art en ontelbare terrasjes. Struin vooral door alle straatjes en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Dit mag je niet overslaan:

1. Grote Markt

Niet te missen wanneer je in Krakau bent: de Grote Markt (in het Pools: Rynek Głowny) in het hart van de stad. Dit plein is niet alleen gigantisch (denk 40.000 m² groot), maar huist ook een aantal van de belangrijkste gebouwen van Krakau:

  • Mariakerk: een kerk uit de 13e eeuw en al die jaren zo goed onderhouden dat het een van de mooiste exemplaren in de regio is. Vooral de twee ongelijke torens zijn bijzonder om te zien. Elk uur hoor je luid en duidelijk het zogenoemde bugelsignaal: vroeger als waarschuwing voor eventuele aanvallen, nu gewoon omdat het kan. Het geluid stopt wel ineens, ter nagedachtenis aan de wachter die een paar eeuwen terug een pijl door z’n keel kreeg tijdens een van de signalen. Je kunt de toren beklimmen voor zo’n 15 zloty, zodat je een mooi uitzicht over de stad krijgt. Entree tot alleen de kerk is 10 zloty.
  • Raadhuistoren: het kan niet dat je deze bezienswaardigheid over het hoofd ziet. De Raadhuistoren (Wieża Ratuszowa) staat er al sinds 1316 en is maar liefst zeventig meter hoog. Ook hier kun je naar boven voor een panaroma over Krakau.
  • Lakenhallen: mocht je souvenirs willen shoppen, dan moet je naar de Lakenhallen (Sukiennice)! Deze (overigens prachtige) overdekte hal is een walhalla van kraampjes met leuke hebbedingen en prullaria.
Bezienswaardigheden Krakau: Mariakerk
Bezienswaardigheden Krakau: Raadhuistoren
Bezienswaardigheden Krakau: Lakenhallen

2. Wawelburcht en Wawelkathedraal

Je moet er even voor klimmen, maar dan heb je ook wel twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau te pakken: zowel de Wawelburcht (Pałac Królewski na Wawelu) als Wawelkathedraal (Kathedra Wawełska) zijn pareltjes om te zien. Gelukkig staan ze naast elkaar, zodat je gelijk twee vliegen in een klap slaat. Deze plek is het echte hart van de stad en ligt boven op een heuvel. Het Koninklijk Paleis is toegankelijk voor publiek, maar let op: neem er uitgebreid je tijd voor als je besluit naar binnen te gaan. Er ligt immers 7.000 m² aan zalen op je te wachten. Je kunt hier je ticket vooraf al reserveren.

Ook de Wawelkathedraal heeft een koninklijk tintje: vele koningen zijn hier in het verleden gekroond. Ook liggen hier veel belangrijke Polen begraven. Je kunt de crypte tegen betaling bezoeken.

Bezienswaardigheden Krakau: Wawelkathedraal
Bezienswaardigheden Krakau: Wawelburcht

3. Getto van Krakau (Kazimierz)

De vroegere Getto van Krakau (Kazimierz) is inmiddels uitgegroeid tot een wijk vol street art, terrasjes en luxe appartementen, al vind je er ook nog steeds veel herinneringen aan eerdere tijden. Start op het Heldenplein (Plac Bohaterow Getta), het middelpunt van de wijk toen het echt nog een getto was. Nu vind je er een indrukwekkend monument in de vorm van tientallen lege stoelen, ter nagedachtenis aan de joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Iedere stoel staat gelijk aan duizend slachtoffers.

Breng ook een bezoek aan de getto muur, of wat er nog van over is. Deze hoge muur omringde vroeger de wijk om te voorkomen dat de inwoners er tussenuit knepen. Het deel wat nog staat vind je in Ulica Lwówska of in de straat Bolesław Limanowskiego, bij het speeltuintje.

Bezienswaardigheden Krakau
Bezienswaardigheden Krakau: Heldenplein
Bezienswaardigheden Krakau: Getto muur

4. Schindler’s Factory

De voormalige fabriek van Oskar Schindler (vast een bekende naam voor je gezien de wereldberoemde film) is net buiten Kazimierz gelegen, maar is een highlight an sich. Het is de plek waar de wereldberoemde film is opgenomen, en wat nu omgebouwd is tot een museum waarbij je nekharen recht overeind gaan staan. Maar een heel klein gedeelte gaat over Schindler, de rest is gewijd aan de tijd van de bezetting van Krakau door de nazi’s. Verwacht heel veel foto’s, geluidsfragmenten en video’s. Entree bedraagt 24 zloty. Je kunt ook vooraf online al je tickets reserveren. Zo hoef je niet in de rij te staan!

Bezienswaardigheden Krakau: Schindler's Factory

5. Zoutmijn Krakau

Heel eerlijk: ik ben er zelf niet geweest, maar als ik de verhalen in mijn omgeving mag geloven moet ik hier behoorlijk spijt van hebben. Net buiten Krakau vind je een van de grootste zoutmijnen ter wereld. Ideaal om te bezoeken op een hete dag, want zo diep onder de grond is het heerlijk koel. De mijn staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet voor niets, want je hebt hier een ondergrondse (en nog steeds in tact zijnde) kathedraal en kunstwerken die geheel gemaakt zijn van zout en diverse ondergrondse meren. Je mag er alleen in onder begeleiding van een gids. Dat kan met een georganiseerde tour (klik hier voor meer informatie) of ga er op eigen gelegenheid heen en sluit daar aan bij een groep. Wel handig om vooraf al een skip the line kaartje aan te schaffen (dat kan via deze link), zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Bezienswaardigheden Krakau: zoutmijn

6. Auschwitz en Birkenau

Een must als je naar Krakau gaat, sterker nog: je kunt het niet maken om niet naar Auschwitz en Birkenau te gaan als je zo in de buurt bent. Het zijn twee afschuwelijke plekken en allesbehalve ‘leuk’ om te bezoeken, maar het is zó belangrijk dat je het een keer gezien hebt. Plan er een hele dag voor. Vanaf Krakau is het ongeveer een uur rijden. Mocht je eigen vervoer hebben, dan doe je er goed aan als je vooraf al je tickets koopt. Zeker in drukke periodes zijn er lange wachtrijen en tijdslots om naar binnen te mogen.

Mocht je niet met de auto zijn, zorg dan dat je een excursie boekt – gezien dit over het algemeen goedkoper is dan voor een dag een huurauto huren. Voor een paar tientjes word je opgehaald bij je accommodatie en naar de twee plekken gebracht, en je hoeft ook nog eens niet in de rij te staan. Bekijk je opties hier ⇒

Bezienswaardigheden Krakau: Auschwitz
Bezienswaardigheden Krakau: Birkenau

7. Fietstour

Een toffe manier om de stad te ontdekken: per fiets! Dagelijks vertrekken er tours die je langs de mooiste bezienswaardigheden van Krakau brengen. Op sommige dagen kan dat zelfs met Nederlandstalige gids. Fiets onder meer langs de Grote Markt, Joodse Wijk, Kazimierz, het kasteel en de oude Joodse begraafplaats. Onderweg stop je regelmatig om meer te horen over de stad én om foto’s te maken. Klik hier voor meer info ⇒


8. Rondvaart

Dwars door Krakau loopt de rivier Wisla. Het geeft een heel ander perspectief op de stad als je ‘m vanaf het water bekijkt! Er varen dagelijks rondvaartboten over de rivier. Vaar langs de Wawelheuvel met het kasteel en de kathedraal, diverse kerken en andere higlights. Ondertussen word je in het Engels bijgepraat over de geschiedenis van de stad en andere wetenswaardigheden. Boek hier alvast je plekje (aan te raden in drukke periodes)!


Eten in Krakau

In Krakau zit je meer dan prima als je van goed eten houdt: naast de Poolse hoogstandjes zijn ook de internationale keukens goed vertegenwoordigd hier. Sterker nog, de allerlekkerste pizza die ik ooit heb gegeten was in Krakau. Geen grap. Vlakbij de Grote Markt vind je Boscaiola, een behoorlijk groot Italiaans restaurant, maar onwijs knus door de verschillende ruimtes. Neem de pizza Capri (met kaassaus, mozzarella, geitenkaas, gekaramelliseerde peer en amandelvlokken), die is echt goddelijk!

Voor een lekkere burger moet je naar GOGO Burger, voor een stevig ontbijt of lekkere lunch raad ik je Milkbar Tomasza aan. Yum yum!

Eten in Krakau

Praktische info

Vliegtickets

Vanuit Nederland vlieg je vanaf Schiphol in nog geen twee uur naar het vliegveld van Krakau. Het centrum ligt op zo’n 15 kilometer van de luchthaven. Je kunt zowel met de bus (bus 208 en 252) als met de trein naar de stad. Ik raad je aan om op Skyscanner of Tix.nl te kijken voor de goedkoopste vliegtickets, zodat je heel makkelijk de prijzen kunt vergelijken.

Bezienswaardigheden Krakau:

Hotels

Genoeg hotels, B&B’s en appartementen te vinden in Krakau! Ik zou voor deze stad een appartement kiezen: die bieden hier de beste prijs-/kwaliteitsverhouding. Dit zijn mijn vijf favorieten, heel fijn en heel betaalbaar:

1. Apartament King Size
2. Topolo
3. Concordia Apartments 2
4. Sodispar Aparthotel & Apartments
5. Just4You Apartments

Beste reistijd

Het voor- en najaar! In de zomer is het vaak erg regenachtig, in de winter kan het er behoorlijk koud worden.

Ben jij al eens in Krakau geweest?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒