Een van de bestemmingen waar ik in 2018 naartoe ga: Australië! YES! EINDELIJK! Het land staat al jaren op m’n wishlist en nu ik én de tijd heb én eigenlijk zo in de buurt ben, is het zonde als ik de kans laat schieten. Hoog tijd om wat research te doen: deze toffe (en nog redelijk onontdekte) bezienswaardigheden in Australië staan hoog op m’n wensenlijstje!
Australië is zo’n land waar je niet niet naartoe zou willen. Nou ga ik samen met m’n vriend, maar het is een prima bestemming om in je eentje in te gaan backpacken (kan ik je sowieso aanraden) of om zelfs een tijdje in te gaan wonen en werken – dat kan (vooralsnog) namelijk tot je 31e verjaardag. Dan heb je helemaal alle tijd om alle bezienswaardigheden in Australië te ontdekken!
Mijn probleem: ik wil veel te veel zien in veel te weinig tijd. M’n vriend en ik hebben besloten om er ongeveer twee weken naartoe te gaan, omdat het vanuit Bali zo kort en zo goedkoop vliegen is. Australië zat eigenlijk helemaal niet in de planning, maar ja, als we zo dichtbij zijn, zou het (volgens onze logica) wel heel stom zijn als we niet van de gelegenheid gebruik maken. Ons plan is nu om de Great Ocean Road mee te pakken en van Melbourne naar Sydney te rijden. Qua afstand goed te doen, ik pak gelijk twee topsteden mee en de route door het binnenland schijnt prachtig te zijn. Maar als ik kijk wat er allemaal nog meer te zien is, heb ik wel een klein beetje spijt dat we maar zo kort gaan. Alhoewel, goede reden om weer een keer terug te gaan!
Mijn top 5 (onontdekte) bezienswaardigheden in Australië:
(in willekeurige volgorde)
1. Tasmanië
Past sowieso niet in m’n reisschema, maar man, hiervoor wil ik echt nog wel een keer naar de andere kant van de wereld vliegen. Al is het alleen maar omdat ik vroeger heel veel en heel vaak Tasmanian Devil heb gekeken… Inmiddels weet ik dat Tasmanië veel meer biedt dan alleen enge beesten. Je vindt er ook wallaby’s, pinguïns, zeehonden, wombats en pademelons. Het is er een en al natuur, en daar kan ik wel wat mee: maar liefst 37% van Tasmanië bestaat uit nationale parken, reservaten, natuurgebieden en werelderfgoed. Kan niet mis gaan! Leuk weetje (ik wist ‘m ook niet): Tasmanië werd ooit door een Nederlander (Abel Tasman) ontdekt, en heeft zo z’n naam gekregen. Nog een leuk weetje: het eiland produceert dus ook meer dan prima wijnen. Kan ik ook wel wat mee!
2. Mornington Peninsula
Mochten we nog wat tijd over hebben als we in Melbourne zijn beland, dan ga ik er alles aan doen om m’n vriend over te halen om nog even een uurtje richting Mornington Peninsula te rijden. Want: het voelt aan als een Mediterraanse bestemming, maar is eigenlijk gewoon een schiereiland waar veel Melbournians naartoe gaan in hun vrije tijd. Belangrijkste reden: wijn! Je vindt er heel veel wijngaarden, olijfgaarden, wijnkelders én heel goed eten. Oh, en strand natuurlijk.
3. De Kimberley
Denk je aan Australië, dan denk je al gauw aan een aantal hele leuke steden, maar ook aan de Outback! De Kimberley ligt in het noordwesten van het land en is het laatst overgebleven stuk verlaten wildernis. De Kimberley staat garant voor een ruig landschap vol rotspartijen, ruige bergen en watervallen. Vooral de Gibb River Road schijnt een pareltje te zijn voor de echte avonturier. En een weg waarbij je een heel goede 4WD voor nodig hebt, want je rijdt over een 660 kilometer lange zandweg tussen Derbuy en Kununurra.
4. Tenterfield
Naast natuur en steden kent Australië ook een hoop geschiedenis. Tenterfield bijvoorbeeld. Dit plaatsje ligt tussen Sydney en Brisbane en is van grote historische waarde. Tot 1950 was de New England Highway, die dwars door Tenterfield loopt, de enige weg die de twee steden met elkaar verbond. Ook gaf Sir Henry Parkes in 1889 hier de toespraak die uiteindelijk in 1901 leidde tot de Federatie van Alle Australische Staten. Tegenwoordig wordt Tenterfield gezien als de ‘geboortestaat van de Australische natie’. Waarom de moeite waard om nu nog te bezoeken? Je vindt er nog heel veel historische gebouwen en monumenten die je kunt bezichtigen, en dat is altijd leuk.
5. Arnhemland
Arnhemland? Klinkt niet alleen Nederlands, is het ook (deels)! Het gebied is door ontdekkingsreiziger Matthew Flinders namelijk vernoemd naar zijn Nederlandse schip ‘De Arnhem’. En ja, die heeft z’n naam weer te danken aan ons eigen Arnhem. Arnhemland dus, een gebied in het noordelijke deel van Australië en waar je nog heel goed de Aboriginal cultuur kunt ervaren. De Aboriginals hebben hier lange tijd in gehele afzondering kunnen leven omdat het nooit gekoloniseerd is. Tegenwoordig is het een reservaat waarvoor je een entree moet kopen.
Ben jij al in dit land geweest? Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden van Australië?