fbpx
buitenlandse tradities
buitenlandse tradities

6 toffe buitenlandse tradities die je ooit eens mee moet maken

Tradities zijn er om te verbreken. Maar niet altijd! Want soms zijn vaste rituelen te tof om niet meer te doen. Wat dacht je van legaal met rode wijn gooien, anderen onder kleurenpoeder bedelven of écht carnaval vieren? Er zijn nog genoeg tradities in het buitenland die ik ooit eens wil meemaken. Wat jij?

Tradities zijn er om te verbreken. Maar niet altijd! Want soms zijn vaste rituelen te tof om niet meer te doen. Wat dacht je van legaal met rode wijn gooien, anderen onder kleurenpoeder bedelven of écht carnaval vieren? Er zijn nog genoeg tradities in het buitenland die ik ooit eens wil meemaken. Wat jij?

1. SPANJE: GOOIEN MET WIJN

Die Spanjaarden houden wel van een goed glas wijn of Sangria. Niet alleen om te drinken, maar ook om ermee te gooien! Ieder jaar vindt in de Noord-Spaanse wijnregio La Rioja de Batalla del Vino (letterlijke vertaling: wijnwedstrijd) plaats. We gaan even heel veel jaren terug: lang geleden begon de traditie in Haro. Elke 29e juni werd er een bedevaart gehouden dat werd afgesloten met een maaltijd en – je raadt het al – heel veel flessen wijn. Met de jaren werd het een gewoonte om elkaar te overgieten en vanaf 1949 heeft men maar een officiële naam aan dit festijn gegeven: Batalla del Vino. Op deze dag mag je er mee gooien, heel hard en heel veel. Elk dorpje in deze regio pakt deze kans met beide handen aan: een keer per jaar kleedt iedereen zich geheel in het wit en komt met emmers, vaten en super soakers vol rode wijn aan op de plek waar het festijn plaatsvindt. Soms op een plein, soms midden op straat en soms op een veld net naast de wijngaarden. Kijken vanaf de zijlijn is geen optie, je zult hoe dan ook deel uitmaken van de rode puinhoop (en je kleding na afloop weg kunnen gooien).

Wanneer: elk jaar op 29 juni

2. INDIA: HOLI FESTIVAL

Nog zoiets met kleuren. In India maakt het niet zoveel uit of het nou rood of paars of geel is. Het Holi Festival is het feest dat in de Indiase cultuur wordt georganiseerd om de lente te verwelkomen. Het is een van de belangrijkste festivals van het jaar. Niet alleen de overgang van de winter naar de lente wordt gevierd, maar ook de overwinning van het goede op het kwade. En dat doen ze met kleurrijke poeder. Extra mooi is dat dit ook de enige dag is dat de verschillen in afkomst, religie en kasten niet zichtbaar zijn. Iedereen is gelijk.

Wanneer: elk jaar in maart

3. IJsland – midzomernacht

Midzomernacht. Die ene nacht waarin de zon gewoon helemaal niet onder gaat. Althans, op alle plekken boven de poolcirkel. In IJsland organiseren ze, om deze nacht te vieren, sinds een paar jaar jaarlijks een festival dat de hele nacht doorgaat: Secret Solstice. Pardon, het gaat zelfs 96 uur achter elkaar door met indie, urban en folk muziek. Lijkt me zo bizar om dan op geen enkel moment een idee te hebben van tijd!

Wanneer: elk jaar in juni

buitenlandse tradities

4. Noorwegen – 1e daglicht

En van continu omgeven te zijn door daglicht naar het jaarlijkse moment boven de poolcirkel waarbij voor het eerst de zon weer opkomt na een lange, donkere winter. In het noorden van Noorwegen bijvoorbeeld, is in de winter een tijdlang geen daglicht te zien. Het lijkt me vreselijk om wekenlang alleen maar in het donker te moeten leven (al maakt het noorderlicht veel goed). En daarom moet het moment dat de zon zich weer voor het eerst laat zien volgens mij magisch zijn. Al is het alleen maar omdat je dan weet dat de lente er weer aan komt!

Wanneer: elk jaar begin februari

buitenlandse tradities

5. Brazilië – Carnaval

Denk je aan Brazilië, dan denk je waarschijnlijk aan stranden, het regenwoud én Carnaval! Vergeet het hopsen in onze zuidelijke kroegen en ga voor het echte werk in Rio de Janeiro. Bekijk de optochten met prachtige praalwagens en dans mee tijdens een van de vele feestjes. Ik vond het op Curaçao al indrukwekkend, maar volgens mij weten de Brazilianen nog veel beter uit te pakken. Hoog op de wensenlijst dit!

buitenlandse tradities

Welke buitenlandse traditie zou jij graag eens willen meemaken?

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


10 Comments

  1. Die middernachtzon is zo bijzonder! Ik was ooit in Scandinavië tijdens die periode, echt superhandig als je gaat kamperen: een zaklamp is niet nodig want het is gewoon 24 uur per dag licht :D

  2. Leuke tradities. Ik vind die met het wijn gooien een hele mooie. Maar ik denk dat ik meer zou snakken naar het eerste daglicht en dat ook groots willen vieren.

  3. Midzomernacht wordt ook op veel plekken in de Baltische Staten en de Scandinavische landen gevierd. Tijdens een interview in Letland zei iemand dat ze daar zo’n het hele jaar naar uitkijken en dat er dan allemaal gezellige feesten worden gehouden. Erg leuk! Het Holi festival lijkt me ook erg bijzonder om een keer te bezoeken, al staat India als vrouwelijke solo-reiziger dan weer niet zo heel hoog op mijn lijstje.

  4. Ik zou zot graag in Noorwegen willen zijn als het na een lange periode terug licht wordt. Stel je voor: weken in het donker leven en dan is de zon daar weer! Moet prachtig zijn al spreekt mij die weken darkness nu niet zo aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 toffe buitenlandse tradities die je ooit eens mee moet maken

Door: Chantal Leestijd: 3 min