Het zal je maar gebeuren: je bent ein-de-lijk op je welverdiende vakantie en dan word je ziek. Heb jij weer, ben je even echt goed aan het relaxen en dan roept je lichaam je een halt toe. Naast dat dat alleen al klote is, is het natuurlijk ook onwijs zonde van je toch al beperkte aantal vakantiedagen. Maar wist je dat je dan gelukkig gewoon recht hebt op extra vrije dagen?

Alle wettelijke vakantiedagen (dat zijn er twintig) mogen namelijk omgezet worden naar ziektedagen. En zo pak je dat aan:

  • Ten eerste: als je ziek wordt op reis, zorg dan dat je als de wiedeweerga je baas op de hoogte stelt. Wees eerlijk en overdrijf niet. Meld je alleen ziek als je dat thuis ook zou doen.
  • Nog beter: ga ter plekke naar een dokter en zorg voor een officiële doktersverklaring. Het zou helemaal mooi zijn als hier de diagnose, het advies van de arts en de verwachting van de ziekteduur op staan. Zo heb je ook daadwerkelijk bewijs om aan je baas te laten zien. Scheelt een hoop gezeur.
  • Laat je baas ook weten waar je verblijft (je hotel of – hopelijk niet nodig – ziekenhuis) en wees goed bereikbaar. Stuur zelf of laat iemand anders ook geregeld een update sturen naar het werkfront.
  • En geef uiteraard ook gelijk door als je weer beter bent.

Een klein addertje onder het gras waar je wel rekening mee moet houden: voor bovenwettelijke dagen (extra dagen bovenop het wettelijk vast gestelde aantal van twintig) kan het zo zijn dat in je contract of CAO staat dat je hiervoor wél ziektedagen mogen worden ingehouden.

Heb jij al eens gebruik gemaakt van deze regeling?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒