Het is bijna het einde van het jaar en dat betekent dat de aanbiedingen voor zorgverzekeringen je weer om de oren vliegen. Nou snap ik dat je je afvraagt: wat heeft dit met reizen te maken? Meer dan je denkt! Wist je bijvoorbeeld dat je veel geld kunt besparen op reisvaccinaties als je de juiste zorgverzekering kiest?

Sowieso raad ik je aan om elk jaar te kijken naar je huidige zorgverzekering, ook als je niet van plan bent veel naar het buitenland te gaan. Het kan namelijk zomaar zijn dat de prijs hetzelfde blijft, maar dat er ineens minder wordt verzekerd. Check dus goed je voorwaarden en bedenk wat je aan zorg verwacht komend jaar. Ben je bijvoorbeeld wƩl van plan om een verre reis te maken? Dan is het helemaal aan te raden om te kijken naar de verschillende opties: de ene verzekering heeft hele goede aanvullende verzekeringen voor reisvaccinaties en medische kosten in het buitenland, terwijl het bij de ander echt geldklopperij is. Als je dus een beetje slim kiest, kun je hier een hoop geld mee besparen.

Geld besparen reisvaccinaties

Checklist:

Bedenk je vooraf – voor zover dat al kan – waar je naartoe wilt volgend jaar. Blijf je alleen in Europa, ga je juist ver weg? Ga vervolgens deze checklist af, zodat je zeker weet wat je wel en niet verzekerd wilt hebben

1. Spoedeisende hulp

Ik hoop niet dat je het ooit nodig hebt, maar je hebt met alleen een basisverzekering altijd recht op spoedeisende hulp in het buitenland. Daar hoef je dus niet per se apart iets voor af te sluiten. De maximale vergoeding is echter gelijk aan wat de behandeling in Nederland zou kosten. Voor veel landen is dat genoeg en ben je zelfs goedkoper uit. Daarnaast heeft onze politiek met een aantal landen een verdrag waarin is afgesproken dat je recht hebt op medische zorg uit het basispakket van dat land. Daar vallen de EU-landen onder, maar bijvoorbeeld ook KaapverdiĆ« en Marokko (bekijk hier de volledige lijst). In sommige landen is medische hulp juist heel erg duur: denk aan de Verenigde Staten, Canada en verschillende landen in Zuid-Amerika, waar je zelf zo tienduizenden euro’s extra mag aftikken. Ga je hier naartoe, dan is het dus zeker een goed idee om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Dat kan op twee manieren:

  • Via je een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten
  • Een aanvullende zorgverzekering

Check goed Ć³f je het nodig hebt en ook of je niet dubbel verzekerd bent (dus dat je zowel via je zorgverzekering als je reisverzekering voor hetzelfde blijkt te betalen, zonde!). Je kunt op de website van de Consumentenbond heel duidelijk zien hoe het geregeld is vanuit je zorgverzekeringen als je op reis gaat, wat het beste bij jouw situatie past en wie wat betaalt. Je betaalt gemiddeld ā‚¬4,50 per maand extra bij je zorgverzekering als je voor een werelddekking kiest.

Geld besparen reisvaccinaties

2. Vaccinaties

Stel je bent van plan om volgend jaar naar Vietnam af te reizen. Of je wilt naar KaapverdiĆ« of misschien wel naar Zuid-Amerika. Dan weet je – als het goed is – dat je wat inentingen nodig hebt. Zeker als het je eerste verre reis is, dan zul je flink wat kosten gaan maken. De prijzen verschillen overigens onderling heel erg: waar je bij de ene arts ā‚¬18 rekent voor een consult, ben je ergens anders zo al ā‚¬55 kwijt. En dat is dan alleen nog maar voor het gesprek. Zorg dus dat je vooraf al verschillende partijen met elkaar vergelijkt, zodat je Ć¼berhaupt al niet te veel hoeft af te tikken als het niet nodig is.

Reken nu alvast uit hoeveel je kwijt zou zijn aan alle vaccinaties en het consult (bekijk hier wat je nodig hebt in welk land). Dit kan zomaar oplopen tot een bedrag van ā‚¬100 of meer, zĆ©ker als je alles nog nodig hebt. Voor alleen Hepatitis A ben je gemiddeld al zo’n ā‚¬55 per prik kwijt. En ook een inenting tegen DTP en Buiktyfus zijn voor veel bestemmingen nodig. Wanneer je je totaalbedrag weet, kun je kijken of het zin heeft om je hier extra voor te verzekeren.

Deel je totaalbedrag door 12, zodat je weet wat je maandelijks kwijt zou zijn als je je hier NIET voor verzekert. Vervolgens kijk je of je geld kunt besparen:

Je kunt je voor verschillende bedragen verzekeren, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel uit te laten keren (bijvoorbeeld 80% van de gemaakte kosten). Hieronder krijg je een beetje een idee van hoeveel dit je extra kost bij een 100% dekking.

  • Verzekerd tot ā‚¬100 = gemiddeld ā‚¬9,10 per maand meer
  • Verzekerd tot ā‚¬200 = gemiddeld ā‚¬10,50 per maand meer
  • Verzekerd tot ā‚¬500 = gemiddeld ā‚¬26,91 per maand meer
  • Verzekerd tot ā‚¬1000= gemiddeld ook ā‚¬26,91 per maand meer

Valt jouw maandelijkse bedrag – wanneer je zelf zou betalen – hoger uit dan wat je extra zou betalen als je je aanvullend verzekert? Dan zou ik zeker de aanvullende verzekering kiezen. Zo niet, betaal het dan uit eigen zak.

Wel nog een kleine let op:Ā er kunnen verschillende vergoedingen gelden voor consulten, vaccinaties en geneesmiddelen. Lees dus goed de kleine letters of informeer bij de desbetreffende zorgverzekeraar hoe dat bij hen zit. Zonde als je uiteindelijk alsnog moet bijleggen!

Check ook bij welke vaccinatiecentra de zorgverzekeraar een contract heeft. Bij sommige verzekeraars mag je zelf kiezen, in andere gevallen moet je verplicht naar een centrum dat bij hen is aangesloten.

Geld besparen reisvaccinaties

Tip: zorgvergelijker van de Consumentenbond

Je hoeft gelukkig niet zelf het wiel uit te vinden. Zo heeft de Consumentenbond onlangs hun onafhankelijke zorgvergelijker voor 2019 geĆÆntroduceerd, waarbij je alle zorgverzekeringen kunt vergelijken op basis van jouw situatie en wensen. Je geeft aan wat je voorkeuren zijn (vul bij de zoekfunctie onderaan de lijst nog even apart ‘Vaccinaties’ aan) en de vergelijker laat direct zien hoeveel verzekeraars dit aanbieden en wat je minimale maandelijkse totaalkosten worden. Zo kost het je maar een paar minuten om precies te weten welke zorgverzekering uiteindelijk het beste bij jou als reiziger past.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’