Misschien heb je het nieuws vorige maand wel meegekregen: onze zeeƫn zijn tegenwoordig gevuld met plastic en Nederlandse stranden liggen na een dagje zon vol met achtergebleven verpakkingen. En anders doet de foto waarin een stokpaardje met een wattenstaafje zwemt een lampje branden? Ik word me er steeds meer van bewust hoe slecht we met onze planeet omgaan, en dus probeer ook ik manieren te vinden om een goed steentje bij te dragen. Stap een: verbruik zelf minder plastic. Scheelt je gelijk een hoop geld! Ik leg je uit hoe.

Het is allemaal niet zo moeilijk, maar het is net even die stap zetten en je mindset veranderen.

1. Drink waar mogelijk water uit de kraan

En neem je eigen hervulbare fles mee, zoals bijvoorbeeld een Dopper. Die kun je heel makkelijk afwassen of in de vaatwasser stoppen, zodat je ‘m ontelbare keren kunt gebruiken. Zo hoef je geen kleine plastic flesjes meer te aan te schaffen die je na gebruik weer weggooit Ć©n bespaar je geld. Drinkwater is immers een stuk goedkoper dan ‘merkwater'(en vaak zelfs gratis). Ook vind je op steeds meer plekken watertappunten ter wereld waar je voor nop je flesje bij kunt vullen. Met de app van Dopper kun je zien waar je deze kunt vinden.

Lees ook: In deze 36 landen kun je gewoon uit de kraan drinken

Plastic gebruik verminderen


2. Filter je water

Is drinkwater geen optie? Neem dan nog steeds je eigen fles mee! Je moet alleen even wat meer moeite doen om aan je water te komen. Mogelijkheid 1: schaf in de supermarkt de grootst mogelijke verpakking water aan (bijvoorbeeld een gallon). Is in verhouding goedkoper dan al die kleine flesjes en je verbruikt er ook nog eens minder plastic mee. Nog beter is mogelijkheid 2: gebruik een Lifestraw Go. Dit is een hervulbare waterfles met ingebouwde filter. Wanneer je door de drinktuit drinkt stroomt het water automatisch door het filter en wordt het voor bijna 100% gezuiverd. Het filter kan tot 1.000 liter water aan, daarna blokkeert ‘ie. Zo zul je dus nooit verkeerd water drinken. En gelukkig kun je een nieuwe filter ook gewoon los bestellen.

Plastic gebruik verminderen

Beeld: LifeStraw

3. Neem altijd een katoenen tas mee

Je hebt waarschijnlijk wel van die katoenen tassen liggen waar je uiteindelijk bijna nooit iets mee doet. Breng ze mee op vakantie! Nemen amper ruimte in, en functioneren perfect als boodschappentas. Maar je kunt ze overigens ook prima als wastas, strandtas of shoptas gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je nooit een plastic exemplaar hoeft aan te nemen van de verkoopster of kassiĆØre. Scheelt je telkens misschien maar een paar cent, maar toch: alle beetjes zijn mee genomen!

Plastic gebruik verminderen


4. Zeg gedag tegen plastic rietjes

Heb je echt een rietje nodig bij je cocktail of mixdrankje? Ik dacht het niet! Dus geef zodra je bestelt gelijk aan dat je prima zonder kunt. Met een beetje geluk zit je bij een tent die dit zelf als beleid heeft doorgevoerd. Zo krijg je bij onder meer Bagels & Beans alleen maar een rietje als je er specifiek om vraagt. En mocht je thuis echt niet zonder kunnen, ga dan voor papieren varianten.

Plastic gebruik verminderen


5. Neem je eigen toiletspullen mee

Een beetje hotel heeft flesjes shampoo, douchegel en bodylotion voor je klaarstaan. Heel fijn natuurlijk, maar besef je dat wanneer elke gast ze gebruikt er gigantisch veel plastic doorheen gaat. Zo zonde! En uiteindelijk zijn je eigen douchespullen toch het fijnst. Koop hervulbare flesjes en vul deze met je eigen varianten, zodat je nooit problemen krijgt bij de douane Ć©n je niet onnodig nog meer plastic gebruikt.

Plastic gebruik verminderen

EnĀ last but not least: zorg dat je altijd je troep achter je opruimt wanneer je ergens bent. Het duurt zo’n 500 jaar (!) voor plastic wordt afgebroken in de natuur en dan nog zal het nooit helemaal weg zijn.


Wat doe jij om je plasticverbruik te verminderen?

Hoofdfoto: Shutterstock
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’