Wist jij dat er elk uur gemiddeld 3000 stuks aan vliegtuigbagage kwijtraken? Wist jij dat na drie dagen de papieren streepjescode op jouw koffer weer hergebruikt wordt? En wist jij dat als jouw koffer dan kwijt is, deze waarschijnlijk dan ook niet meer gevonden wordt? Nee? Hoog tijd voor een oplossing! 

Het is mijn ergste nachtmerrie als ik weer op een vliegveld ben. Áltijd ben ik bang dat ik als laatste overblijf bij de bagageband en tot de conclusie moet komen dat mijn lieve koffer niet is meegekomen. Het is mij persoonlijk gelukkig nog nooit gebeurd, maar ik ken genoeg mensen die dit wel hebben moeten ervaren. Natuurlijk is de kans groot dat ‘ie gewoon nog op het vliegveld van vertrek staat en je ‘m morgen weer kan en mag omarmen, maar helaas zijn er  ook genoeg mensen die dit geluk niet hebben.Wat gebeurt er dan?

Als je ontzettende pech hebt het volgende: je papieren label is door knelling afgescheurd, verfrommeld of beschadigd, waardoor het niet meer leesbaar is. Hierdoor heeft de luchthaven geen enkele andere keuze dan het achter te laten in het bagagedepot. Als het na een paar maanden nog steeds niet is opgehaald, dan wordt je koffer (inclusief de inhoud) vernietigd óf geveild op één van de wereldwijde bagageveilingen. Alleen al op Schiphol worden vijf keer per jaar alle ‘verloren’ koffers verkocht. Geloof mij, dat wil je niet.

Want als dat gebeurt, ben je misschien nog wel verder van huis. Niet alleen ben je je spullen gewoon kwijt, ook loop je kans op bijvoorbeeld identiteitsfraude. Als er namelijk nog persoonlijke eigendommen en informatie in je koffer zitten, dan kan de hoogste bieder er rechtmatig mee doen wat hij wilt. Hij/zij is immers de nieuwe eigenaar. Voor meer informatie over je rechten, lees dit artikel.

Oplossing

De Nederlander Melvin Broekaart vond het schandalig en kwam op het briljante, maar eigenlijk o zo simpele idee van Trace Me. Heel simpel uitgelegd is Trace Me een bagagelabel, niets meer, niets minder. Voor een eenmalige €14,95 heb je voor de rest van je leven een persoonlijke bagagelabel van hard plastic. Op elk pasje staat namelijk een unieke code, die maar één keer wordt uitgegeven. Deze code registreer je op deze website (samen met je gegevens en een eventuele foto van je koffer voor een nog snellere vindbaarheid), je label label je op je koffer en voilá, you’re safe!

Veilig?

Dat klinkt natuurlijk iets te mooi om waar te zijn. Maar dat is het niet. Registreren betekent namelijk dat jij en je code nu bekend zijn in het grootste (en meest veilige) eigendomsregister van de wereld: Immobilise. Vrijwel alle (95%) vliegtuigmaatschappijen, vliegvelden, politiebureaus, spoorwegen, openbaar vervoersbedrijven en gevonden voorwerpen depots hebben toegang tot en werken met deze database. Dat zijn meer dan 24 miljoen gebruikers van een database dat meer dan een miljoen keer per maand bezocht wordt.

Mocht je koffer kwijtraken, dan scant een van deze professionals je code en ziet dus dat deze van jou is. De locatie wordt dan aan jou doorgegeven via email en SMS. Jij geeft dat dan weer door aan je luchtvaartmaatschappij, want zij zijn wettelijk verplicht je koffer weer bij jou af te leveren. Voor je het weet heb je toch weer je eigen kleding, schoenen en wat al niet meer weer terug.

Nog veiliger

Ja, het kan! Het wordt altijd ten strengste afgeraden om je naam en adres op je bagage te bevestigen. Je wilt niet dat de foute mensen ineens zien dat jij op reis bent en zij een bezoekje aan je huis brengen. Op het Trace Me label staat alleen je unieke code. Pas bij het scannen hiervan zien ze wie de eigenaar van de koffer is, en dus hoef je niet bang te zijn dat er ineens iemand aan de deur staat die er niet hoort te zijn.

Ik ben blij dat ik ‘m tot nu toe nog niet nodig heb gehad, maar toch, ik ben fan!

Kopen? Dat kan hier!

Beeld: bron en bron.
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒