fbpx
Vakantie corona
Vakantie corona

Vakantie en corona: welke landen zijn open deze zomer?

Benieuwd naar welke landen deze zomer toegankelijk zijn voor vakantiegangers? Bekijk hier het volledige overzicht!

Zie je een vakantie in Nederland niet zo zitten en wil je deze zomer toch het liefst de grens over? Waar het eerst een hopeloze zaak leek, is er nu toch steeds meer mogelijk. Bekijk hier het volledige overzicht met de actuele stand van zaken.


Inhoudsopgave

Dingen om rekening mee te houden

Geel reisadvies voor meeste Europese landen

Op 15 juni is het reisadvies voor de meeste Europese landen en de Caribische Eilanden (zoals Aruba, Bonaire en Curaçao) versoepeld. In plaats van oranje, wordt het advies nu geel. Dat betekent: ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Houd er wel nog steeds rekening mee dat de landen zelf andere regels kunnen hanteren. Zie hiervoor het overzicht hieronder.

Deze Europese landen hebben een versoepeld reisadvies gekregen: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal (al hebben Porto en Lissabon inmiddels weer een oranje reisadvies gekregen), Tsjechië en Zwitserland.

Besluit je op dit moment een vakantie te boeken, dan neem je dus nog wel steeds een risico. Hoewel de vooruitzichten positief lijken, kan het ook zomaar weer omslaan als het coronavirus weer opnieuw een piek krijgt. Het virus is immers nog steeds aanwezig in elk van de landen en dus is de kans op verspreiding reëel. Aan jou dus de afweging om te beslissen of je dit risico wil en kan nemen, of dat je toch liever in Nederland blijft (gelukkig is hier ook genoeg te doen).

Bestemmingen

Tip: mocht je wat gaan boeken, zorg dat je iets kiest waar je de mogelijkheid hebt om gratis te annuleren. Dat kan bij standaard al bij veel accommodaties op Booking.com, maar ook veel andere aanbieders bieden in deze coronatijd een alternatieve annuleringsoptie. Denk bijvoorbeeld aan TUI, waarbij je zonder extra kosten je reis kan omboeken.

Horeca en highlights nog niet overal open

Is de grens open en kun je naar het vakantieland van je keuze? Houd er dan rekening mee dat het geen garantie is dat je vakantie zo zal zijn als normaal. In sommige landen zal de horeca nog dicht zijn en zijn de toeristische trekpleisters niet toegankelijk. Je zult je dus meer zelf moeten zien te vermaken.

Deze airlines gaan weer vliegen

Overzicht per vakantieland:

Wil je toch gaan? Hieronder vind je een lijst van de meest bezochte vakantielanden in Europa.

België: toegankelijk

De grens met België is weer open voor inwoners uit Europa. Je kunt hier dus weer naartoe op vakantie, maar je mag er door dus ook doorheen reizen als je bijvoorbeeld richting Frankrijk gaat. De horeca is ook weer geopend in het land.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Duitsland: toegankelijk

Op 30 mei zijn de de campings in heel Duitsland weer opengegaan. In sommige deelstaten zijn ook de hotels en restaurants weer open. Let op: elke deelstaat in Duitsland mag zijn eigen regels bepalen, dus check vooraf waar je naartoe gaat en wat de geldende voorschriften zijn. In principe is het hele land weer toegankelijk voor toeristen uit Nederland.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Frankrijk: toegankelijk

Sinds 15 juni heeft Frankrijk de grens weer opengesteld voor vakantiegangers uit Schengenlanden (dat geldt dus ook voor Nederland). Ook zijn horeca, campings zwembaden, stranden en parken op veel plekken sinds begin juni weer toegankelijk. Eerst was dit alleen in de groene zones, maar nu is ook het zwaar getroffen Parijs en de omliggende regio weer ‘open’.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Griekenland: vakantie deels toegestaan

Sinds 1 juni zijn toeristen weer welkom in Griekenland. Voor Nederlandse vakantiegangers geldt dat ze bij aankomst getest worden en standaard een week in quarantaine moeten. Test je positief, dan moet je twee weken in quarantaine. Horeca is alweer open (wel met flink wat beperkingen), het streven is om eind juni ook alle hotels en campings toegankelijk te maken. Transavia vliegt sinds 4 juni weer naar Griekenland.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Groot-Brittannië: vakantie deels toegestaan

De grenzen van Groot-Brittannië zijn officieel gesloten voor toerisme en het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer deze regels weer versoepeld worden. Het is sinds 8 juni mogelijk om naar het land af te reizen, maar je moet bij aankomst wel verplicht twee weken in quarantaine. Vanaf 4 juli gaan de horeca, zwembaden en toeristische attracties weer open.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

IJsland: toegankelijk

IJsland heeft de grenzen voor toeristen weer geopend. Bij aankomst op de luchthaven word je gezondheid gecheckt. Let op: lang niet alle airlines vliegen weer. Check Skyscanner voor de actuele vluchtopties.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Italië: toegankelijk

Sinds 3 juni zijn de grenzen van Italië weer open voor Europese vakantiegangers. Het is echter nog niet duidelijk wat er precies open is qua accommodaties, campings en horeca. Tip: check Booking.com voor een actueel overzicht (en mocht je boeken: kies voor de optie gratis annuleren) of neem zelf contact op met een hotel of camping. Ook goed om te weten: de grenzen tussen Oostenrijk en Italië en Zwitserland en Italië blijven vermoedelijk nog wel even dicht, dus je zal misschien een andere route dan normaal moeten rijden.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Kroatië: toegankelijk

De grenzen van Kroatië zijn weer open voor inwoners uit Europa, dus ook voor Nederlanders. Je kunt hier dus weer naartoe op vakantie. De horeca is ook weer geopend in het land.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Oostenrijk: toegankelijk

Op 16 juni opent Oostenrijk de grenzen voor 31 Europese landen, waaronder Nederland. Kom je met het vliegtuig? Dan moet je wel 14 dagen in quarantaine.

Goed om te weten: campings en hotels zijn weer geopend, net als restaurants en toeristische attracties.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Portugal: (deels) toegankelijk

Portugal heeft z’n grenzen geopend voor toeristen. Er is geen quarantaineplicht meer, maar je wordt op de luchthavens wel gecontroleerd op je gezondheid. Lang niet alle airlines vliegen weer. Check Skyscanner voor de actuele vluchtopties. Vlieg je op Madeira of de Azoren? Dan moet je nog 14 dagen in zelfisolatie. Wil je naar Lissabon of Porto? Houd er rekening mee dat sinds 1 juli hier het reisadvies weer op oranje is gezet vanwege een toename in het aantal besmettingen. Niet-noodzakelijke reizen worden sterk afgeraden voor deze twee bestemmingen.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Spanje: toegankelijk

Spanje is weer open voor toeristen. Ook terrassen, zwembaden en hotels zijn weer toegankelijk, en in sommige delen ook de stranden.

UPDATE 6 JULI: het reisadvies voor delen in Catalonië en Galicië is aangescherpt door een nieuwe uitbraak. Het gaat om Segrià (Catalonië) en de kuststrook La Mariña-Lugo (Galicië). Hier is het reisadvies nu oranje. Niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden worden nu afgeraden.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Zweden: toegankelijk

Zweden heeft helemaal niet op slot gezeten en is dus ook nog volledig toegankelijk. Accommodaties en horeca zijn open. Wel heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een oranje reisadvies afgegeven voor dit land, omdat de besmettingen hier juist toenemen. Bij terugkomst in Nederland wordt geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te gaan.

Let er daarnaast op dat omringende landen nog wel zijn gesloten, waardoor je met het vliegtuig moet gaan. Lang niet alle airlines vliegen weer. Check Skyscanner voor de actuele vluchtopties.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Zwitserland: toegankelijk

Ook de grenzen van Zwitserland zijn weer toegankelijk voor vakantiegangers. Wel is het goed om te weten dat campings en hotels niet (allemaal) open zijn, dus check partijen als Booking.com wat de actuele stand van zaken is.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Maar ook in Nederland blijven is echt zo erg nog niet! Bekijk hier alle artikelen >

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vakantie en corona: welke landen zijn open deze zomer?

Door: Chantal Leestijd: 6 min