DIT ARTIKEL IS NIET MEER ACTUEEL

Zie je een vakantie in Nederland niet zo zitten en wil je deze zomer toch het liefst de grens over? Waar het eerst een hopeloze zaak leek, is er nu toch steeds meer mogelijk. Bekijk hier het volledige overzicht met de actuele stand van zaken.

Dingen om rekening mee te houden

Dit artikel wordt vrijwel dagelijks aangepast, zodat de informatie zoveel mogelijk up-to-date blijft. Check echter altijd ook de website van Nederland Wereldwijd: hier vind je gegarandeerd de laatste stand van zaken en het meest recente reisadvies. Bij elk land hieronder vind je een directe link naar de bestemming. 

Geel reisadvies voor meeste Europese landen

Op 15 juni is het reisadvies voor de meeste Europese landen en de Caribische Eilanden (zoals Aruba, Bonaire en Curaçao) versoepeld. In plaats van oranje, is het advies nu veelal geel. Dat betekent: ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Houd er wel nog steeds rekening mee dat de landen zelf andere regels kunnen hanteren. Zie hiervoor het overzicht hieronder.

Besluit je op dit moment een vakantie te boeken, dan neem je dus nog wel steeds een risico. Hoewel de vooruitzichten positief lijken, kan het ook zomaar weer omslaan als het coronavirus weer opnieuw een piek krijgt. Het virus is immers nog steeds aanwezig in elk van de landen en dus is de kans op verspreiding reëel. Aan jou dus de afweging om te beslissen of je dit risico wil en kan nemen, of dat je toch liever in Nederland blijft (gelukkig is hier ook genoeg te doen).

Sinds begin augustus zijn er steeds meer bestemmingen waar (lokaal) weer een oranje reisadvies geldt. Ben je op het moment van ingang op vakantie? Dan geldt het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Bestemmingen

Tip: mocht je wat gaan boeken, zorg dat je iets kiest waar je de mogelijkheid hebt om gratis te annuleren. Dat kan bij standaard al bij veel accommodaties op Booking.com, maar ook veel andere aanbieders bieden in deze coronatijd een alternatieve annuleringsoptie. Denk bijvoorbeeld aan TUI, waarbij je zonder extra kosten je reis kan omboeken.

Overzicht per vakantieland:

Wil je toch gaan? Hieronder vind je een lijst van de meest bezochte vakantielanden in Europa.

België: deels toegankelijk (maar restricties)

Laatste update (12 oktober): er geldt een oranje reisadvies voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen en de provincies Luik en Waals-Brabant. LET OP: Nederlanders worden ten zeerste afgeraden om naar België af te reizen (m.a.w.: je bent eigenlijk niet welkom als vakantieganger).

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Duitsland: toegankelijk (maar restricties)

Laatste update (12 oktober): het reisadvies voor Duitsland is nog steeds geel. LET OP: Nederlanders moeten bij inreis een negatieve COVID-19 test tonen die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen (uitgezonderd voor inwoners van Zeeland).

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Frankrijk: deels toegankelijk

Laatste update (29 september): voor deze gebieden in Frankrijk geldt weer een oranje reisadvies:

  • Parijs
  • Bouches-du-Rhone (het gebied rondom Aix en Provence en Marseille)
  • Sarthe
  • Hérault
  • Alpes Maritimes
  • La Côte-d’Or
  • La Seine-Maritime
  • Le Nord
  • La Corse-du-Sud
  • La Haute Corse
  • Ariège
  • Aube
  • Charente
  • Doubs
  • Gers
  • Haute Loire
  • Hautes-Pyrénées
  • Haute Vienne, Oise
  • Somme
  • Saône et Loire

LET OP: Na terugkomst in Nederland wordt een 10-daagse quarantaine sterk geadviseerd.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Griekenland: deels toegankelijk

Laatste update (12 oktober): alle Griekse eilanden zijn op oranje gezet: dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen ten zeerste worden afgeraden. Het vasteland van Griekenland en het schiereiland Peloponnesos blijven wel toegankelijk (geel reisadvies).

LET OP: Na terugkomst in Nederland vanuit een van de eilanden wordt een 10-daagse quarantaine sterk geadviseerd.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Groot-Brittannië: vakantie afgeraden

Laatste update (17 augustus): voor het Verenigd Koninkrijk (dus ook Noord-Ierland) geldt weer een oranje reisadvies. Bij aankomst moet je verplicht 14 dagen in quarantaine.

LET OP: Kom je echter nu terug van vakantie, dan hoef je bij thuiskomst NIET in quarantaine. Het oranje reisadvies geldt omdat deze andersom vanuit de UK is ingesteld voor reizigers uit o.a. Nederland.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


IJsland: vakantie afgeraden

Laatste update (19 augustus): voor IJsland geldt weer een oranje reisadvies. Kom je echter nu terug van vakantie, dan hoef je bij thuiskomst NIET in quarantaine. De reden voor het aangepaste reisadvies is omdat IJsland nieuwe regels heeft ingesteld: alle reizigers hebben bij aankomst in IJsland de keuze tussen 14 dagen in quarantaine gaan of een dubbele Covid-testprocedure van 5-6 dagen.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Italië: toegankelijk (maar restricties)

Laatste update (12 oktober): voor Italië geldt een geel reisadvies. LET OP: als Nederlandse vakantieganger moet je nu wel een negatieve COVID-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur vóór aankomst. Je kunt er ook voor kiezen om bij aankomst op de luchthaven een test te doen of binnen 48 uur bij een lokale GGD. Vergeet voor vertrek niet een zelfverklaring in te vullen (verplicht).

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Kroatië: vakantie afgeraden

Laatste update (21 juli): Het reisadvies voor Kroatië is vanwege een toename in het aantal besmettingen weer op oranje gezet. Na terugkomst in Nederland wordt een 10-daagse quarantaine sterk geadviseerd.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Oostenrijk: deels toegankelijk

Laatste update (12 oktober): Voor Oostenrijk geldt een geel reisadvies (behalve voor Wenen en Innsbruck, daar geldt een oranje reisadvies).

LET OP: Na terugkomst in Nederland vanuit Wenen of  wordt een 10-daagse quarantaine sterk geadviseerd.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Portugal: deels toegankelijk

Laatste update (12 oktober): Portugal heeft voor een groot gedeelte een geel reisadvies. Alleen de regio’s Area Metropolitana de Lisboa en Leziria do Tejo zijn oranje gekleurd. Hiervoor geldt: na terugkomst in Nederland wordt sterk geadviseerd om 10 dagen in quarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Spanje: vakantie afgeraden

Laatste update (25 augustus): het aantal besmettingen in Spanje neemt dagelijks weer flink toe. Er geldt daarom opnieuw een oranje reisadvies voor heel het land. Niet-noodzakelijke reizen worden sterk afgeraden voor deze bestemming. Bij terugkomst in Nederland wordt geadviseerd om 10 dagen in quarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Zweden: toegankelijk

Laatste update (30 september): het reisadvies naar Zweden is aangepast naar geel. Ook de regio Västra Götalands län (met de stad Göteborg) is weer toegankelijk.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken


Zwitserland: vakantie afgeraden

Laatste update (12 oktober): Hoewel de situatie in Zwitserland voor een groot deel onder controle is, geldt er toch een oranje reisadvies voor dit land. De reden: de overheid heeft reisbeperkingen ingesteld voor Nederlanders. Bij aankomst in Zwitserland moet je verplicht 10 dagen in quarantaine.

LET OP: het aantal besmettingen in de kantons Genève, Fribourg en Vaud is de afgelopen tijd snel gestegen. Hiervoor geldt: na terugkeer in Nederland vanuit deze bestemmingen wordt dringend geadviseerd om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken

Maar gelukkig is ‘gewoon’ in Nederland blijven zo erg nog niet: Bekijk hier alle artikelen >

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒