Mocht je het nog niet door hebben: het is zomer. Voor veel mensen de tijd om op vakantie gaan en te genieten van de zon. Maar jij, jij ziet het standaard vakantie-idee dit jaar niet zoĀ zitten. Voor jou eens even geen aaneengesloten strandmiddagen, all-inclusive hotels of schreeuwende kinderen om je heen. Nee, jij wilt iets anders. Maar wat? Misschien is een tijdje vrijwilligerswerk doen in het buitenland wel wat voor jou.

Als je deĀ knoop eenmaal hebt doorgehakt, ben je er alleen nog niet.Ā Want:

Waar wil je heen?

Wat wil je doen?

Hoe lang wil je weg?

Hoeveel geld heb je er voor over?

Vrijwilligerswerk buitenland

Ik help je er graag bij!Ā Zo kom je erachter wat je wilt doen en hoe je allesĀ regelt:

1: Bedenk hoeveel geld je er voor over hebt

Vrijwilligersorganisaties hebben niet de beschikking tot grote hoeveelheden geld. Ze zijn niet voor niets op zoek naar vrijwilligers. Vaak wordt dan ook gevraagd om je eigen vliegticket te betalen en een kleine bijdrage te leveren aan het project. Gelukkig wordt er over het algemeen wel voor gezorgd dat je een dak boven je hoofd hebt en je te eten krijgt.

Het bedrag waar je aan moet denken kan variĆ«ren van een paar honderdĀ tot enkele duizenden euro’s. Het hangt er maar net van af waar je precies heen wilt en op welke manier. Ga je met een organisatie? Dan betaal je meer dan wanneer je zelf iets regelt. Een klein rondje op Google en je belandt al snel op websites van particulieren. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en veel persoonlijker, maar het betekent ook dat je veel dingen zelf zal moeten regelen.

ā‡’ Lees ook:Ā Vrijwilligerswerk doen in het buitenland:Ā betrouwbare organisaties

Vrijwilligerswerk buitenland

2: Bepaal waar je heen wilt en hoe je je tijd wilt besteden

Nu je de geldkwesties hebt gehad, is het tijd om je te focussen op de leuke dingen. Waar wil je heen en wat wil je daar gaan doen? In feite is alles mogelijk: van Belgiƫ tot Peru en van een school bouwen tot werken met straatkinderen. De keuze is aan jou. Voor de meeste projecten hoef je niet aan speciale kwalificaties te voldoen, al is enige talenkennis wel vaak een prƩ.

ā‡’ Lees ook: Vrijwilligerswerk in Marokko: mijn ervaring

3: Bepaal hoe lang je weg wilt

Ook hier is weer van alles mogelijk. Het ene project duurt twee weken, het andere geeft je de kans om een jaar buiten de deur te werken. Een korte periode is ideaal bijĀ een beperkt aantal vakantiedagen, maar een half of heel jaar is juist perfect als je de behoefte hebt om je leven een poosje om te gooien. Houd er rekening mee dat je gedurende deze tijd waarschijnlijk geen of weinig inkomen hebt en misschien bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld je baan, moet opzeggen.

Vrijwilligerswerk buitenland

4: Laat jezelf inenten

Goed, de locatie is bekend, wat je daar gaat doen ook en zelfs het geld is geregeld. Wat nu? Ook dit is weer afhankelijk van waar je heen gaat, maar ga er maar vanuit dat er enkele prikmomenten zullen volgen. Een noodzakelijk kwaad, maar je wilt natuurlijk niet met souvenirs alsĀ malaria of hepatitis thuiskomen. Als je wilt weten waar je voor moet worden ingeĆ«nt, informeer dan bij de GGD of kijk op de website van Gezond op Reis.

ā‡’ Lees ook: Zo ga je zo goedkoop mogelijk gezond op reis

5: Verheug je op het avontuur

Iets wat bijna net zo leuk is als de reis zelf: de voorpret! Leer alvast je medevrijwilligers kennen, lees reisverslagen van je voorgangers en bekijk foto’s van de omgeving. Zo ben je Ć©n goed voorbereid Ć©n kun je alvast genieten van wat er allemaal nog gaat komen.

 

ā‡’ BESTEL GRATIS BROCHURES:

gratis reisgidsenĀ Ā gratis reisgidsen

.

Heb jij wel eens vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’