Wie heel veel moois in korte tijd wil zien, is aan het juiste adres in Killarney National Park in Ierland. Het park ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Cork en biedt prachtige uitzichten, wandelpaden, watervallen en oude gebouwen waar je ‘u’ tegen zegt. Dit zijn de vijf mooiste plekken die je hier wilt zien.

Over Killarney National Park

Killarney National Park ligt aan de Ring of Kerry, een van de bekendste (en populairste) wegen van Ierland. Dat is niet voor niets, want je komt op deze route een hele hoop moois tegen. Kom je vanuit Cork, dan is het nationale park het eerst wat je tegenkomt onderweg. Trek zeker twee volle dagen uit om alles op je gemak te verkennen! Het park is ruim 100 vierkante kilometer groot en telt drie meren die in elkaar overlopen:

  • Lough Leane
  • Muckross Lake
  • Upper Lake

Deze wateren nemen ongeveer een kwart van het park in beslag. De rest wordt gevuld met de hoogste bergketen van het land (MacGillycuddy’s Reeks), wilde dieren (zoals de edelherten en vossen), een hele hoop groen en historische gebouwen. Een fijne uitvalsbasis is Lake Hotel, maar ik kan me zo voorstellen dat je liever in het wat levendigere Killarney verblijft (dan is McSorley’s Accommodation & Bar een aanrader). Wil je meer weten over hoe je het snelst in het nationale park komt? Klik dan hier.

Bezienswaardigheden Killarney NP

1. Ross Castle

Aan Lough Lane, het grootste meer van Killarney National Park, vind je Ross Castle. Het kasteel stamt al uit de 15e eeuw, en is na jaren van verval weer open voor publiek. Het gerucht gaat dat het hier spookt, maar heel eerlijk: ik heb er weinig van gemerkt tijdens mijn bezoek. Verblijf je in Killarney zelf, dan is de route naar Ross Castle prima lopend te doen (Ā± een half uur). Voor vijf euro krijg je toegang tot het kasteel met verplichte rondleiding, maar ook de buitenkant alleen is al de moeite waard. Vanaf het water vertrekken er kleine bootjes die je naar Inisfallen Island, Muckross House en Gap of Dunloe brengen.

Toegang: ā‚¬5,00 (parkeren gratis)

Ross Kastle - Killarney National Park

Ross Castle - Killarney National Park

2. Muckross Abbey (+ Muckross House & Gardens)

Hoewel Muckross House & Garden de bekendste highlight van Killarney National Park is, vond ik Muckross Abbey veel toffer. Waar eerste genoemde heel goed onderhouden is en de kleuren je tegemoet komen, is de oude abdij juist vervallen en enigszins overwoekerd. Het bouwwerk, of wat er nog van over is, stamt uit 1448. Midden in de ruĆÆne vind je een grote boom, die – als we de verhalen mogen geloven – uit dezelfde tijd komt. Buiten de overblijfselen van de muren kun je langs oude graven uit de 17e en 18e eeuw lopen. Je zou het niet verwachten, maar nog steeds worden hier elk jaar nog mensen begraven!

Toegang Muckross Abbey: gratis (parkeren ook)
Toegang Muckross House & Garden: vanaf ā‚¬9,25 (parkeren gratis)

Muckross Abbey - Killarney National Park

Muckross Abbey - Killarney National Park
Muckross Abbey - Killarney National Park

Muckross Abbey - Killarney National Park
Muckross Abbey - Killarney National Park

3. Torc Waterfall

Vlakbij de ingang van Muckross House vind je Torc Waterfall, een waterval die heel snel te bereiken is vanaf de weg (slechts 200 meter lopen). Van onderen is het al een plaatje om te zien, maar wie het watergeweld liever van bovenaf bekijkt kan ook naar boven lopen via een trap. Vanaf hier split het pad op in drie verschillende routes: de kortste wandeling (geel) is ongeveer twee kilometer. De andere twee, blauw en rood, zijn wat langer en – naar verluid – ook wat steiler.

Toegang en parkeren: gratis

Torc Waterfall - Killarney National Park

4. Ladies View

Ladies View behoort tot de categorie uitzichtpunten die je nooit meer zal vergeten. Het moment van de dag maakt niet zoveel uit, hier is het altijd mooi. Wel krijgt ‘golden hour’ extra punten: niet alleen omdat dat betekent dat de zon scheen die dag, maar ook omdat het licht dan zo mooi over de natuur schijnt. Je hebt hier met helder weer zicht over de drie meren. Heb je helemaal geluk, dan zie je in de verte beneden een wild dier voorbij springen. Tip: neem wat lekkers mee en neem plaats op een van de rotsen hier. Zonde om hier maar even te stoppen en gelijk weer door te gaan!

Toegang en parkeren: gratis

Ladies View - Killarney National Park

Ladies View - Killarney National Park

5. Killarney

Killarney is een van de bekendste plaatsen van Ierland en staat bol van de gezellige winkeltjes en pubs. Het is een heel fijne uitvalsbasis om het nationale park te ontdekken, maar het is meer dan dat. Wie van kerken houdt, de typisch Ierse sfeer (en gezelligheid) en live muziek, kan zich hier prima wat langer dan een paar uurtjes vermaken. En dat ondanks alle andere toeristen die je hier tegenkomt. Tip: drink een biertje in Courtney’s Bar of loop binnen bij Brendan O’Sullivan. De kans is groot dat hier wel iemand staat op te treden.

Parkeren: betaald (ik dacht ā‚¬1,50 per uur)

Killarney National Park

Praktische informatie

Zo kom je er

Vluchten

Heb je kort de tijd? Dan is het het handigst om te vliegen op Cork. De vluchtduur is iets meer dan 1 uur en vliegtickets kosten zo’n ā‚¬150 per persoon. Het vliegveld ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Killarney National Park. Het is echter goedkoper om te vliegen op Dublin: niet alleen vertrekken er meer vluchten naar de hoofdstad, je bent over het algemeen maar een paar tientjes kwijt voor je ticket. Je bent dan nog 3,5 uur aan het rijden voor je bij het nationale park arriveert. Bekijk hier de actuele prijzen voor je vliegticket >>

x

Huurauto ophalen

Als je op eigen gelegenheid wilt reizen, dan heb je wel echt een huurauto nodig. Boek een automaat (want: ze rijden hier links) via Sunny Cars, zodat je bij eventuele schade altijd volledig gedekt bent. Heel handig hier, want er zijn hier veel onverharde stukken weg als je van de grote wegen af gaat. Klik hier om de actuele prijzen en het aanbod te bekijken >>

Excursies vanuit Cork en/of Dublin

Je kunt er ook voor kiezen om je lekker te laten rijden. Ga bijvoorbeeld mee met een dagtour vanuit Cork! Via GetYourGuide betaal je hiervoor slechts een paar tientjes per persoon. Je wordt in het centrum opgehaald en bezoekt karakteristieke dorpjes als Sneem, Killorglin en Waterville. Ook maak je een stop bij Dingle Bay en ga je de (meeste van bovenstaande) highlights in Killarney National Park af. ’s Avonds slaap je gewoon weer in je eigen bed in Cork. Klik hier voor meer informatie en beschikbaarheid >>

Accommodatie

Accommodaties te over in Killarney National Park! Ik sliep zelf in het charmante Lake Hotel, dat heel handig tussen de highlights van het park ligt. Je moet er wel van houden, want het hotel is behoorlijk historisch (het gebouw dateert al uit 1820). Desalniettemin zijn de kamers hier heel goed, is het eten in het restaurant nog beter en krijg je ook een prachtig uitzicht over het meer voor je kiezen. Ben je op zoek naar wat moderners? Dan is McSorley’s Accommodation & Bar in Killarney zelf meer jouw ding. Let op: hier is geen parkeergelegenheid, dus je moet deze op het openbare parkeerterrein van het stadje zetten.

Meer info over Ierland

Wil je graag meer lezen over Ierland in het algemeen? Neem dan een kijkje op Ireland.com

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’