Wanneer je voor de eerste keer de stad Berlijn bezoekt is het vanzelfsprekend dat je de bekende bezienswaardigheden en gebieden als de Berlijnse muur, Checkpoint Charlie en de Potsdamer Platz wilt bezoeken. Deze trekpleisters moet je natuurlijk eens gezien hebben! Als je voor een tweede keer naar de Duitse hoofdstad gaat of als je wat langer in de stad verblijft, hoef je je ook echt niet te vervelen. Ga bijvoorbeeld eens langs de verlaten gebouwen van Berlijn. Er zijn er genoeg!


UPDATE: INMIDDELS IS GEEN ENKELE PLEK MEER TOEGANKELIJK VOOR PUBLIEK.

Wil je een andere verlaten plek bezoeken? Misschien is dit iets voor je:


1. HET VERLATEN PRETPARK

In 1969 werd in Oost-Duitsland Kulturpark PlƤnterwald geopend, destijds het enige attractiepark van Oost-Duitsland. Het park had een ideale locatie aan de Spree en grensde direct aan het Treptower Park waardoor het erg geliefd was bij de Duitse inwoners. Na de Duitse hereniging werd het pretpark gemoderniseerd en veranderde de naam in Spreepark. Helaas bleek dit niet succesvol. Door het teruglopende aantal bezoekers sloot het park zijn deuren in 2001. Vroeger was het een gezellige plek waar veel plezier beleefd werd, inmiddels is het veranderd in een grauw spookpretpark.

Sinds de sluiting heeft niemand naar het park omgekeken. Vandaag de dag staan alle oude attracties nog simpelweg op hun oude plaats. Zo liggen de plastic dieren nog in het gras en zijn de karretjes van de achtbaan klaar voor vertrek. In het park worden rondleidingen gegeven waar fotograferen en filmen toegestaan is.

UPDATE SEPTEMBER 2018: Spreepark is inmiddels te bezoeken met een gids. Het park zelf is echter geheel afgesloten en de tour brengt je alleen rond het park.


2. DE VERLATEN IJSFABRIEK

De stad Berlijn staat bekend om zijn rijke geschiedenis. Naast het pretpark zijn er nog een aantal andere verwaarloosde panden in Berlijn te vinden. De verlaten ijsfabriek aan de Kƶpenicker StraƟe is hier een van. De ijsfabriek is een van de oudste ijsfabrieken in Duitsland en heeft meer dan honderd jaar ijs geproduceerd. Het gebouw is al in het jaar 1893 gebouwd en is tot en met 1995 gebruikt. Inmiddels staat het pand dus al ruim 19 jaar leeg, maar wordt het nog wel op een andere manier gebruikt.

De fabriek is 11.000 mĀ² groot en biedt tegenwoordig kosteloos slaapplekken voor daklozen in Berlijn. Als bezoeker heb je hier geen last van omdat die ruimtes afgesloten zijn. De rest van de ruimte wordt gebruikt door street-art liefhebbers. Alle muren van de fabriek zijn opgesierd met graffiti. Daarnaast heb je vanaf het dakterras een bijzonder uitzicht op onder andere de Fernsehturm.

UPDATE DECEMBER 2014: helaas is de IJsfabriek inmiddels dicht getimmerd en niet meer van binnen te bezoeken.


3. HET VERLATEN ZIEKENHUIS

Was je in de 19e en begin 20e eeuw ziek, dan wilde je maar wat graag naar Beelitz HeilstƤtten. Dit verlaten ziekenhuiscomplex werd in 1898 door Berlijnse zorgverzekeraars gebouwd als herstellingsoord voor chronisch zieke mensen. Werd je hier verpleegd, dan kon je rekenen op een goede verzorging. In de twee wereldoorlogen werd deze plek gebruikt als militair ziekenhuis voor het Duise leger. Zelfs Hitler is hier nog een tijd behandeld aan een gewond been! Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex wederom als militair ziekenhuis gebruikt, maar dan door de Russen. In 1994 sloot Beelitz HeilstƤtten, nadat geprobeerd werd het ziekenhuis te privatiseren. Nu wordt de plek vooral gebruikt als filmlocatie, maar je kunt de gebouwen als gewone bezoeker ook vrij bezoeken.

UPDATE DECEMBER 2014: helaas is Beelitz HeilstƤtten inmiddels dicht getimmerd en niet meer van binnen te bezoeken.


Iets voor jou, het bezoeken van verlaten gebouwen?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’