Een tip voor iedereen die voor langere tijd op reis gaat, al veel de Europese grens over is geweest óf zin heeft in een persoonlijk kijkje in de trip van iemand anders: lees 500 dagen op reis van Ingeborg van den Ban! Eigenlijk is het een boek dat leuk is voor elke reisliefhebber. Het exemplaar staat vol met herkenbare situaties en bevat tussen de regels door ook een hoop handige tips.

Ingeborg verliet 2,5 jaar geleden huis en haard om samen met haar vriend een wereldreis te gaan maken. Baan opgezegd, onderdak voor de katten geregeld, huis, familie en vrienden een laatste knuffel gegeven en GAAN! Inmiddels zijn ze net weer thuis en zit het avontuur erop, maar gelukkig hebben we de opgeschreven ervaringen nog.

In 500 dagen op reis pent Ingeborg haar reis op chronologische wijze neer. De reis begint in Turkije, gaat daarna door naar Afrika om vervolgens via India, Nepal, Myanmar en Australië in Zuid-Afrika te belanden. Vanuit Kaapstad rijden ze per Land Rover terug naar Nederland. Hoewel het boek geheel gebaseerd is op hun persoonlijke ervaringen, voelt het totaal niet aan alsof je een Waarbenjij.nu pagina bijhoudt. Hoe verder je in de hoofdstukken komt, hoe meer je een beeld van Ingeborg en haar vriend krijgt. Alsof je echt stiekem over de schouder mee kan kijken, maar dan niet stiekem.

Een impressie:

(klik op de desbetreffende pagina voor een vergroting)

Bron van herkenning

En voor wie zelf al regelmatig de Europese grenzen over is gegaan, zijn veel hoofdstukken een bron van herkenning. Het slapen in vieze bedden, het ongedierte, de overvolle bussen, de hitte, het eten dat niet altijd even goed valt… Van die universele ‘problemen’ die je vrijwel nooit in Nederland mee zou maken. Ook al ben ik zelf bijvoorbeeld nog nooit in Zambia of India geweest, veel situaties – zowel positieve als negatieve – komen me wél herkenbaar voor. En dat is heerlijk. Sterker nog, je krijgt ongetwijfeld de neiging om gelijk je volgende backpacktrip te gaan plannen.

Maar ook als die eerste verre reis nog op je wensenlijstje staat, is dit een heerlijk boek. Juist! Want hoe fijn is het om de persoonlijke ervaringen van een ander te kunnen lezen voor vertrek? Om er zo achter komen hoe anderen met bepaalde situaties omgaan of wat je nou écht kunt verwachten? Ik zou het een eye opener hebben gevonden als ik dit had gelezen voor mijn eerste trip tien jaar terug, en me waarschijnlijk iets minder een rookie hebben gevoeld.

Ook fijn: alle hoofdstukken zijn heel kort en bondig. Een ideaal boek om voor het slapen gaan nog even een hoofdstuk van te lezen of om in de trein erbij te pakken. Of gewoon op de bank met een kop thee, zodat je ‘m in een keer uit kunt lezen.


Kopen?

500 dagen op reis bevat 228 pagina’s, kost €19,95 en is onder meer verkrijgbaar bij:

Koop bij bol.com      

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒