Een tijdje geleden schreef ik een post over dingen die ik ooit nog een keer zou willen doen op reis. Je weet wel, voordat ik doodga. Die bucket list is nog steeds erg groot, maar gelukkig heb ik de afgelopen jaren ook best al wat dingen mogen afstrepen. Dingen op reis waarvan ik denk dat ik er als mens van gegroeid ben, ervaringen die ik nooit meer vergeet en die ik iedereen toe zou willen wensen.

1. VRIJWILLIGERSWERK IN HET BUITENLAND

Het was 2008 toen ik voor het eerst zonder bekenden op pad ging, naar een nieuwe werelddeel, naar een geheel andere cultuur. Ik belandde in een gemeenschap midden in de bergen van Tamri, Marokko om daar drie weken vrijwilligerswerk te doen. Ik was nog net 20 en heb in die drie weken meer over mezelf geleerd dan in de twintig jaar daarvoor. Opeens moet je met negen anderen zien te overleven zonder stromend water, zonder elektriciteit en zonder toilet. Opeens merk je hoe erg onze cultuur verschilt met zoveel andere culturen, opeens voel je je een vreemde eend in de bijt en opeens besef je hoe goed we het hebben hier in Nederland.

2. WERKEN IN HET BUITENLAND

Of je nu stage gaat lopen, werken of gaat studeren in het buitenland, eigenlijk maar het geen donder uit. Ɓls je maar gaat. Het maakt niet uit hoe lang. Jezelf helemaal onderdompelen in een ander land en cultuur en ‘even’ een heel nieuw leven opbouwen. Zonder je familie en je vertrouwde vrienden om je heen. Je bent Ć©cht op jezelf aangewezen. En dat zorgt voor de nodige eenzame momenten, geloof mij, maar uiteindelijk keer je terug met een flinke dosis levenservaring, heel veel prachtige herinneringen en meerdere nieuwe vriendschappen.

3. PARACHUTESPRINGEN

Het gaat niet eens om het parachutespringen. Voor mijn part ga je parapenten, bungeejumpen of kiten. Als je maar een keer iets doet wat je doodeng vindt, maar dat je uiteindelijk tĆ³ch durft te doen. Over je eigen grenzen heen, een gigantische hoeveelheid adrenaline voelen en vervolgens zĆ³ trots op jezelf zijn dat je het gevoel hebt dat je alles, maar dan ook echt alles aankunt. Dat kun je – zoals ik – op Texel doen, maar ja, eigenlijk ligt de hele wereld aan je voeten.

4. SLAPEN BIJ DE LOCALS

Sla eens een nachtje in je hotelkamer of appartement over en regel een overnachting bij een local. Dat is tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk dankzij websites als Airbnb en Couchsurfing. Niet alleen is het vaak stukken goedkoper om bij mensen thuis te slapen (dik pluspunt), maar het zorgt ook voor een ervaring die je echt nooit meer zult vergeten. Zo kan ik me bijna geen enkel hotel op Bali meer herinneren, maar weet ik nog als de dag van gisteren hoe ‘mijn’ huisje bij Wayan en zijn gezin eruit zag en hoe zeer ik genoot van het eten, de gesprekken en het meemaken van het echte Balinese leven.

5. ALLEEN OP REIS

En dan bedoel ik niet eens zozeer alleen alleen op reis. Ook reizen zonder bekenden valt hier wat mij betreft onder. Net als bij bovenstaande punten moet je hierbij uit je comfort zone komen. Je hebt immers geen enkele bekende om je heen. En ook hier voel je je vast wel eens eenzaam, en ook hier leer je weer ontzettend veel over jezelf. Ga alleen op reis en je keert terug met nog meer zelfkennis en zelfvertrouwen: als je dit aankunt kun je toch alles aan?

Wat zou iedereen volgens jou op z’n bucket list moeten hebben staan?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’