Ik heb net mijn bagage opgepikt op het vliegveld van Faro en daar staat hij. Eduard. Mijn al 34 jaar in Portugal wonende camperverhuurder. Met zijn camper van 7,35 meter lang en 2,30 meter breed. Heel eerlijk: dat gevaarte is zo ontzettend veel groter dan ik had gedacht. Helemaal in vergelijking met mijn ter ziele Clio. Moet ik daar écht in gaan rijden? Hoe dan? Nou, dat ga ik je nu vertellen.
UPDATE 2023: Helaas bestaat Camptoo niet meer!
Concept Camptoo
Maar ik begin eerst even bij het begin: op uitnodiging van Camptoo mag ik een paar dagen touren door de Portugese Algarve. Camptoo is een Nederlands peer-to-peer platform dat huurders en verhuurders van campers en caravans met elkaar in contact brengt. Een soort ‘Airbnb on wheels’ dus. Het platform beschikt over een aanbod van meer dan 200 campers en caravans in Nederland, maar heeft ook een aantal mogelijkheden in het buitenland.
En zo was het echt…
Drie nachten lang ga ik samen met mijn twee reisgenoten op pad met dit gevaarte, maar niet voordat Eduard zelf terug naar zijn huis rijdt. Iets dat ik stiekem toch wel fijn vind: je wilt immers niet constant op de vingers gekeken worden door degene die er tienduizenden euro’s voor betaald heeft. En zo kan ik nog even kijken hoe het moet. Ik wil het uiteraard niet op m’n geweten hebben dat ik z’n mobiele alles in de prak rijd.
De ras Amsterdammer woont al ongeveer de helft van zijn leven in Portugal en heeft zijn Pilote Reference vier jaar geleden via via overgekocht. Hij rijdt er nog maar weinig mee. De laatste keer dat hij met zijn camper wegging was ergens vorig jaar. En dat is precies de reden waarom hij zich aanmeldde als verhuurder bij Camptoo: ‘zo staat ‘ie tenminste niet maanden niets te doen’. En zo is het.
We doen nog even wat boodschappen onderweg en dan is daar ineens zijn huis. En dus ook het moment dat we zelf op pad gaan. Eduard geeft nog wat tips voor overnachtingsplekken en daar gaan we. Het grote voordeel van Portugal is dat je eigenlijk vrijwel overal mag overnachten, dus ook midden in de natuur. Zolang je niet je luifel uithangt en pontificaal je tafel en stoelen buiten zet, wordt het door de politie gedoogd en ben je eigenlijk gewoon aan het parkeren. Je slaapt dus gratis en voor niets. Toch brengen wij de eerste nacht door op een officiële camperplaats in Lagos voor drie euro, vooral omdat het centrum op loopafstand is. En die plek blijkt maar een kwartier rijden. Ja jongens, heldin op sokken ben ik.
Heel huis bij je
Het grote voordeel van een camper is dat je letterlijk een heel huis bij je hebt. Je zet de wagen neer en je bent eigenlijk klaar. Mijn versie is helemaal luxe: er zijn twee eenpersoonsbedden en een tweepersoonsbed aanwezig. Er is een zithoek, een keuken met oven, koelkast en vriezer én een relatief grote badkamer met aan de ene kant een toilet, aan de andere kant de douche en in het midden nog een wastafel. Er is zelf een tv, vloerverwarming en een aantal stoelen voor buiten. En heel veel opbergruimte. Echt back to basics dus, dat snap je. Door de grote aanwezige accu’s is het tijdens onze drie nachten niet nodig om elektriciteit aan te sluiten en ook hebben we genoeg water bij ons om elke dag kort te douchen en naar het toilet te gaan als het echt niet anders kan .
We blijken de camper op een nogal windige plek te hebben geparkeerd en ook hebben we er niet echt rekening mee gehouden dat de camper nogal scheef staat. Beginnersfout. Ondanks dat slaap ik eigenlijk heerlijk en geniet ik de volgende ochtend volop van mijn ontbijtje op m’n campingstoeltje buiten. Daarna is het tijd om de spullen weer op te ruimen en alle kastjes goed dicht te klikken. En het is het moment dat ik dan echt zelf achter het stuur kruip. Op naar de volgende plek.
Natuurtalentje
Waar ik me nou zo zenuwachtig over heb gemaakt weet ik ook niet, want ik blijk een natuurtalentje. Al na de eerste meters gedraag ik me als een echte buschauffeur, zwaaiend naar alle andere camperrijders en al. Dat ik een heel huis achter me heb hangen vergeet ik al snel en ik vind het stiekem heerlijk dat alle auto’s (die ineens heel klein lijken) gewoon voor me stoppen als ik aan kom rijden. Kon ik met m’n Clio altijd vergeten. Hier kan ik wel aan wennen. Zelfs rotondes zijn een makkie. Van Lagos naar mijn volgende stop, Sagres, is het ongeveer een half uur tuffen. Ik kom onderweg wel tien van die ronde dingen tegen en ben op een gegeven moment blij dat ik eindelijk de maximum snelheid van 90 kilometer per uur haal. Wat rijdt een camper makkelijk. Maar echt. En wat is het fantastisch als je om je heen alleen maar weidse Portugese landschappen ziet en vrijwel geen verkeer tegenkomt. Wat een vrijheid.
Vrijheid
Dat gevoel van vrijheid blijf ik het hele weekend houden. Zowel in Lagos en Sagres als op mijn laatste bestemming bij het strand van Carrapateira. Met een beetje pijn in m’n hart lever ik ‘mijn’ camper weer veilig en wel terug in bij Eduard. Dit had ik nog weken vol kunnen houden. Rijden in zo’n gevaarte is een feestje, en als je eenmaal op de plek van bestemming bent is het alleen maar relaxen. Je hoeft niets op te zetten, niets aan te sluiten. En als je je adresjes een beetje goed uitzoekt word je wakker met de zee op de achtergrond of op loopafstand van een bos of het centrum van het nabij gelegen dorp. Of kan je de zonsondergang vanuit je camper zien. Of pizza’s eten met uitzicht op niets anders dan natuur. Voor (vrijwel) niets. En altijd je eigen toilet en douche bij je hebben en slapen in een normaal bed, is pure luxe voor een kampeermeisje zoals ik.
Dat je aan het einde van de trip echter ook gewoon je toilet leeg moet gooien vergeet ik voor het gemak even. Want dat is ook het enige echte nadeel dat ik kan bedenken.
Lijkt reizen met een camper jou iets? Of heb je het al eens gedaan?