Ik zie het steeds meer om mee heen als ik een stedentripje maak. Fietspaden én fietsverhuurders! Leuk, want een stad per voet verkennen blijkt aan het eind van de dag toch wel wat vermoeiend te zijn en de metro is ook niet alles als je daadwerkelijk iets wil zien. Met fiets daarentegen kun je in veel steden tegenwoordig veilig de bestemming onveilig maken.

ANTWERPEN

Zoals ook in veel andere Europese steden het geval is, leiden opstoppingen en schaarse parkeerruimte ook in Antwerpen tot een steeds belangrijkere rol voor de fiets. In een land waar het wielrennen in het bloed zit en broodfietsers een heldenstatus hebben, is de potentie voor het stadsfietsen groot. Toeristen kunnen eenvoudig gebruik maken van de 85 fietsstations die verspreid over de stad te vinden zijn. Op een gehuurde fiets kun je in een middag door de antieke straatjes, langs de vele musea of rondom de bekende kathedraal fietsen.

BERLIJN

Ook Berlijn is bezig aan een opmars onder de jonge en modieuze inwoners. Omdat juist de vele verschillende buurten en wijken van Berlijn de stad zo’n aantrekkelijke bestemming maken, is de fiets het transportmiddel bij uitstek. Lange en brede straten – die steeds vaker zijn voorzien van fietspaden – zijn makkelijk te navigeren voor bezoekers. Een van de mooiste fietsroutes loopt vanuit het hart van de stad via de rivier Spree naar het Treptower Park.

LONDEN

De Londense fietscultuur wordt gekenmerkt door stijlvol geklede hipsters die de stad doorkruisen op hun retro bikes. In de vele biker cafés worden fietsen gerepareerd in de setting van hippe espressobars. De stad heeft echter de ambitie om ook andere Londenaren te verleiden gebruik te maken van de fiets. Het aantal fietsers is de afgelopen tien jaar al verdubbeld en ook de komende jaren wordt flink geïnvesteerd in de infrastructuur.

KOPENHAGEN

Kopenhagen doet er veel aan om de ‘ecometropool’ van de wereld te worden, waarbij het stalen ros een belangrijke rol speelt. De Deense hoofdstad beschikt over 350 km aan fietspaden en heeft zelfs een ‘fietssnelweg’ van vier meter breed, met onderweg pitstops om zachte banden op te pompen en andere kleine reparaties uit te voeren. Met de fiets zijn ook de prachtige parken, bossen en stranden ten noorden en zuiden van de stad makkelijk bereikbaar.

SEVILLA

Dat een stadse fietscultuur niet alleen is voorbehouden aan Noord-Europese steden, bewijst Sevilla. De hoofdstad van de autonome regio Andalusië is dé fietsstad van Spanje. Een nieuw netwerk van 120 km fietspaden verleidt dagelijks 70.000 Sevillanos om de fiets te pakken. Bezoekers kunnen eenvoudig een fiets huren om bijzondere attracties te bezoeken zoals het Koninklijk Paleis van Sevilla, Plaza de España of de Kathedraal of om een ‘tapastour’ te maken langs de uitstekende restaurants. Op deze zonnige bestemming kan dat ook uitstekend in de winter.

Fietsend een buitenlandse stad verkennen, is dat iets voor jou?
Chantal

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒