Ik ben geen reiziger pur sang. In ieder geval niet in de zin van: ik heb altijd alles helemaal op orde en er gaat nooit iets mis. Maar eigenlijk krijgĀ ik dat in het gewone leven ook niet voor elkaar. Laten we het er op houden dat ik een ontzettende kluns kan zijn en soms de ene blunder na de andere maak. Tijd om, zo aan het eind van het jaar, eens terug te kijken: dit waren mijn 5 grootste reisblunders van 2016.

1. VLUCHT BIJNA MISSEN

Ik was op tijd op Eindhoven Airport om mijn vlucht naar Porto te halen, maar dan ook echt RUIM op tijd. Maar als je het net even iets te gezellig hebt met je reisgenoten, blijkt de tijd ook net even een stukje sneller te gaan dan je gevoel je voor houdt. Met nog 45 minuten op de klok dachten we nog steeds rustig aan te kunnen doen. We liepen op ons gemak naar de security toe, niet wetende dat honderden mensen precies hetzelfde in gedachten hadden. En alles ging zo langzaam. Na 20 minuten waren we nog geen meter opgeschoten. Dit zouden we nooit gaan redden. En dus werd het een wedstrijdje wie het snelste kon voordringen, iets dat ik normaal nĆ³Ć³it zou doen. Hijgend aangekomen bij de gate bleek dat we met nog een minuut op de klok net op tijd waren. Serieus, die opluchting toen we eenmaal in het vliegtuig zaten. Niet te doen.

Grootste reisblunders 2016

2. VRESELIJKE ACCOMMODATIE

Beeld je het eens in: je bent kneitervroeg opgestaan, hebt net een vlucht achter de rug en daarna nog zo’n vier uur gereden voor je bij je accommodatie aankomt. En dan blijkt je slaapplek in Puglia een dump te zijn die totaal niet overeenkomt met wat er op de website stond. Alles was oud, lelijk, stonk Ć©n er waren maar twee van de vier slaapkamers beschikbaar. Serieus, het voelde alsof er iemand was overleden in dat huis en dat er daarna nooit meer naar was omgekeken. Uiteraard sprak de eigenaar geen woord Engels, en dus werd er een derde partij gebeld die het probeerde goed te maken. Resultaat: we hadden geen dak meer boven ons hoofd, maar kregen wel ons geld terug. Voor geen goud wilden we hier nog slapen. Dan maar op de bonnefooi iets zoeken. Niet leuk, maar ook hier was de opluchting zĆ³ groot toen we eenmaal iets hadden gevonden, ook al was het een gezinskamer voor vier volwassen.

3. OPĀ DE VERKEERDE PLEKĀ EINDIGEN

Afgelopen jaar vierde ik Oud en Nieuw voor de derde keer in Berlijn. Berlijn is zo’n stad waar je nooit uitgekeken raakt, zo’n stad dat altijd weer verrast. Berlijn is ook zo’n stad dat zo groot is en zoveel mogelijkheden biedt dat je soms denkt dat je naar het ene gaat, maar ergens anders eindigt. Of isĀ dat gewoon een van mijn persoonlijke kwaliteiten? Ik kreeg het namelijk voor elkaar om de Stasi gevangenis te verwarren met het Stasi Museum. Wist ik – op dat moment – veel dat dat twee verschillende dingen zijn en dat ze mijlenver uit elkaar liggen? Ik vond het al zo’n apart gebouw voor een gevangenis toen ik voor de ingang stond. Maakte m’n bezoek er niet minder interessant op, maar volgende keer neem ik toch maar de andere metro.

4. DE PLANK MISSLAAN

Ik probeer het echt hoor, om een beetje sportief te zijn. Sterker nog, ik heb dit jaar een week opgeofferd om het surfen onder de knie te krijgen. Maar soms denk ik dat het beter is als ik dat gewoon niet meer doe. Ging ik een paar jaar geleden in Noorwegen nog keihard onderuit toen ik van een berg af hikete en stond ik doodsangsten uit tijdens het raften in Fins Lapland, het surfen was niet veel beter. Natuurlijk maakte ik het allemaal wat minder heftig in m’n ervaringsartikel, maar feit is dat ik op de eerste dag al zo hard en verkeerd op m’n plank terecht kwam dat ik het liefst in een hoekje wilde huilen van de pijn. Maar dat doen surfers blijkbaar niet, dus deed ik net alsof ik aan het wachten was op een goede golf.Ā Fake it until you make it. Of zoiets.

5. MISSELIJK IN HET VLIEGTUIG

Ok, hier schaam me ik dus eigenlijk echt heel erg voor. Eigenlijk is dit iets wat je alleen doet als je nog geen 20 bent. Ken je dat: dat je op zo’n leuk feestje bent en je net even iets te veel drinkt? Mijn vlucht naar Mallorca zou om 6.00 vertrekken vanaf Schiphol, en dacht dat het een goed idee zou zijn om in een keer door te gaan: eerst het feestje, dan naar het vliegveld. Op zich geen slecht plan, behalve dat ik was vergeten dat ik op die manier natuurlijk geen enkele mogelijkheid kreeg om die alcohol wat rust te geven. Het resultaat: ik was kotsmisselijk toen ik eenmaal op de luchthaven was en in het vliegtuig zelf kwam alles eruit. Meerdere keren. Ik was nog nooit zo blij dat er niemand naast me zat in een vliegtuig en dat de rest van de passagiers om me heen in diepe rust waren. Man, wat voelde ik me beroerd. Je begrijpt dat ik de eerste uren bijĀ het hotel alleen maar slapend heb doorgebracht aan het zwembad onder een parasol. Nooit. Meer.

Grootste reisblunders 2016

Wat is jouw grootste reisblunder van dit jaar?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’