Spanje

Ibiza hotspots: 14 niet te missen plekken op het eiland

Ibiza hotspots: Cala GracioIbiza hotspots: El Chiringuito

Jarenlang brulde ik hét nummer van De Vengaboys uit volle borst mee. Maar die ‘Venga airlines’ richting Ibiza? Die had ik in dertig jaar nog nooit gepakt. Daar moest afgelopen jaar maar eens verandering in komen. Gewapend met een volgepinde Google Maps vloog ik in de nazomer een midweek die kant op. Al mijn favoriete Ibiza hotspots? Die tref je hieronder. Ik zou zeggen: pin er (ook) op los en sla ze lekker op. 

En reken maar dat ik muy rapido weer eens die kant op ga, want wat een heerlijk eiland is het.

Eerst even praktisch:

Ze krijgen geen eigen nummertje (want: geen hotspots natuurlijk), maar deze tips mogen niet in het lijstje ontbreken:

Want echt genieten van Ibiza doe je wat mij betreft als je ook wat van het eiland ziet. Zeg je uno ‘onbezorgde huurperiode’ por favor, dan zeg je Sunny Cars. Van het ophalen tot het terugbrengen van de wagen. Je ideale vriend om de hotspots van Ibiza af te gaan!

Lees ook: Sunny Cars review: wil je hier wel of niet je huurauto regelen?

En moet je überhaupt nog je ticket naar Ibiza boeken? Transavia vliegt zowel van Schiphol, Eindhoven Airport als Rotterdam/The Hage Airport naar Ibiza toe. Tickets zijn al verkrijgbaar vanaf €49 voor een enkele reis (je kan dus al voor nog geen 100 euro op en neer vliegen!). Voor 10 euro meer krijg je een zogenoemd Flex-ticket. Dan kun je tot 12 uur voor vertrek kosteloos je vertrekdatum aanpassen: je betaalt dan alleen het eventuele verschil in ticketprijs. En mocht je een beetje last hebben van vliegschaamte: weet dat Transavia sinds vorig jaar steeds meer Sustainable Aviation Fuel (SAF) toevoegt aan haar vliegtuigbrandstof. Dit bespaart – wanneer een vliegtuig volledig vliegt op SAF – minimaal 75% aan CO2 uitstoot.


Ibiza hotspots

Van accommodatie en restaurants tot de mooiste stranden:

1. Parco Ibiza

Ik trap deze lijst af met Parco Ibiza: een heuse glamping in Sant Antoni. De Haagse Johnny en Monique openden in 2022 hun droom-glampingpark vol knusse appartementen, tenten én ‘Tiny Tony’s’ – waar wij er eentje van tot onze beschikking hadden. Klein, maar heel fijn. En wat heb je meer nodig dan een bed, douche, toilet en keukenblok? Elke ochtend ontbijt op onze vlonder, of we pakten het buffet bij het zwembad. Geloof mij: met een verblijf hier heb je alle ingrediënten voor een onbezorgde vakantie met gouden randje al in the pocket. En dat voor een fijne prijs. Win-win! 

Ibiza hotspots: Parco Ibiza
Ibiza hotspots: Parco Ibiza

Lees ook: 10x goede maar goedkope hotels op Ibiza (én appartementen)


2. Ushuaia

Als je van een dansje houdt, pak dan zeker een feest op het eiland mee. Wij hadden de mazzel dat we precies tijdens de grote ‘Closing Week’ op Ibiza waren. El-ke dag feest – ongeacht de dag van de week. Als ze ergens weten wat feesten is, dan is het wel op Ibiza en specifiek in Ushuaia. Wij stonden op een doodgewone maandag bij David Guetta te dansen alsof ons leven er vanaf hing. En toen Ed Sheeran als verrassing ook nog even een nummertje kwam meedoen, kon onze vakantie natuurlijk helemaal niet meer stuk. Dat begrijp je.

Tip: zorg dat je vooraf genoeg eet en drinkt. Eten is bijna niet in de club te verkrijgen (en da’s niet zo handig als je er om 17.00 uur al bent met een maag die schreeuwt om een lekker broodje). Een flesje water kost anno 2022 €12, een biertje €15. Yes, dat zijn dure rondjes. 

Ibiza hotspots: Ushuaia

3. Mirador des Vedra

Deze hotspot mag natuurlijk ook niet ontbreken op je lijstje. Het uitzichtpunt wordt volop getipt in elk Ibiza-lijstje. En terecht, want het is een prachtplaatje om de mysterieuze Es Vedra uit de zee te zien rijzen. Wij kozen ervoor om met zonsopgang richting een uitzichtpunt te rijden en vonden een prima plek voor wat foto’s. Er schijnen ook allerlei ‘geheime’ routes te zijn (inclusief hippiegrot), maar die hebben wij niet gedaan. Google is your friend!

Locatie >>

Ibiza hotspots: Mirador des Vedra

4. Chiringuito, Cala Gracioneta 

Cala Gracioneta is gezellig, klein baaitje waar het fijn toeven is. En als je er dan toch bent: restaurant Chiringuito is een hele dikke tip. De kaart is behoorlijk aan de prijs, maar het eten is zó lekker dat je dat gauw vergeet. Bestel vooral het huisgemaakte brood!

Locatie >>

Ibiza hotspots: El Chiringuito
Ibiza hotspots: El Chiringuito

5. Cala Gracio

Het iets grotere buurmeisje van Cala Gracioneta. Ook een lekker plekje. 

Locatie >>

Ibiza hotspots: Cala Gracio

6. Cala Carbó

Si, de lijst met cala’s op Ibiza is behoorlijk lang. Maar ik krijg van dit soort baaitjes nooit genoeg. Ook Carbó is een leuke. Let wel op; hier liggen (groten)deels kiezelsteentjes.

Locatie >>

Ibiza hotspots: Cala Carbo

7. Cala d’Hort 

Een grotere en drukkere cala dan de stranden hierboven. Deze biedt overigens wel prachtig uitzicht op Es Vedra. 

Locatie >>


8. Cala Benirrás 

Cala Benirrás is de plek waar je absoluut (vlak) voor de zonsondergang heen moet om de ultieme ‘hippievibes’ op Ibiza te ervaren. Wij belandden hier per toeval rond een uur of vijf. Een uur later stond het hele strand vol met trommelaars, dansers, vakantiegangers en locals die eigen eten mee hadden gebracht.

Locatie >>

Ibiza hotspots: Cala Benirras
Ibiza hotspots: Cala Benirras

9. Cala Escondida 

Nog zo’n idyllisch exemplaar.

Locatie >>


10. Cala Nova

De laatste baai die ik hier zal tippen, met een aantal fijne restaurants (waaronder L’amorigen).

Locatie >>


11. Ibiza-stad

In Ibiza-stad had ik makkelijk nog een paar middagen kunnen rondstruinen. En dan vooral Dalt Vila – het historische, oude centrum dat op een heuvel ligt. Hoe hoger je komt, hoe gezelliger het wordt (en des te mooier het uitzicht!). In de smalle straatjes vol winkeltjes, restaurants en pittoreske huisjes waar de locals in wonen raak je niet uitgekeken. We hebben prima geluncht bij La Dispensa. La Oliva schijnt helemaal een topper te zijn!

Lees ook: 10x doen in Dalt Vila, het historische gedeelte van Ibiza-Stad

Ibiza hotspots: Ibiza-Stad

12. Aubergine 

In deze oase van rust – midden op het eiland – móet je gegeten hebben voor je het eiland weer verlaat. Alleen al vanwege de prachtige setting in de binnentuin. In Aubergine werken ze volgens het ‘from farm to table’-concept en alle gerechten zijn even lekker.

Ibiza hotspots: Aubergine

13. L’Amorigen

We kwamen hier bij Cala Nova eigenlijk terecht vanwege restaurant-buurmeisje Aiyanna, maar daar was het hartstikke vol. L’Amorigen is een stuk minder Insta-proof en de setting oogt heerlijk chaotisch. En toch bleek wel weer: júist die tenten zijn vaak hartstikke leuk. Neem vooral de focaccia. To die for!

Ibiza hotspots: L'amorigen

14. POM Thai

Deze tip kregen we van de Spaanse barman die bij onze accommodatie werkte en deze parel hadden we achteraf niet willen missen. De setting, de service, het eten; alles klopt aan POM Thai. Geloof me: van een bezoek aan deze verborgen schat ga je geen spijt krijgen.

author-sign

Kim

Hi, ik ben Kim! Ik woon samen met m'n vriend in een knus stadshuisje in het centrum van Alkmaar. Na een bachelor 'Taal & Communicatie' wilde ik maar één ding: zo snel mogelijk aan de slag en verhalen maken. Al gauw bleek een fulltime kantoorbaan niks voor mij en inmiddels verdien ik m'n geld als freelance tekstschrijver. En tussen het werken door kan ik eindeloos Instagram afspeuren op zoek naar dat ene toffe restaurant of verlaten strandje!