KERST: Hoe wordt het wereldwijd gevierd?

De één gaat lekker gourmetten met de familie, de ander gaat uitgebreid uit eten, iemand anders pakt tientallen cadeautjes uit en weer iemand anders doet het allemaal. Eigenlijk klinkt dit als een typisch Nederlandse kerst. Maar wist jij dat de periode waarin Jezus werd geboren wereldwijd ook op andere manieren wordt gevierd? Wist jij bijvoorbeeld dat in…

Congo Kerstmis het belangrijkste feest in het jaar is? En dat het zeer gebruikelijk is om kip op tafel te zetten?

De Filipijnen dat de kerstperiode ingeluid wordt met de Misas de Anguinaldo? Vanaf 16 december wordt er negen dagen lang bij het aanbreken van de dag een mis gehouden. Op kerstavond zelf wordt het kerstfeest zelf op traditionele wijze gevierd. Traditioneel hier betekent naar de middernachtsmis gaan met familie en daarna gezamenlijk genieten van traditioneel eten als queso de bola en hamon.

Griekenland op kerstavond een zwart kruis op de deuren wordt geschilderd voor bescherming? De Kallikantzaros, een soort ondergrondse kabouters, komen naar boven van 25 december tot 6 januari. De wezens betreden het huis door deuren en schoorstenen en maken vervolgens een grote troep. Door het zwarte kruis worden ze weggehouden, net als door oude schoenen, voedsel in de schoorsteen en verbrandingen van skakantzalos (joelblokken).

IJsland kerst een echt familiefeest is? Heel het land begint om 18.00 uur met eten, wanneer er officiële toestemming hiervoor op de radio is gegeven. Op het menu staat rijstepap met rozijnen, kaneel en een verstopte boon in één van de porties. Degene die de boon vindt krijgt een extra cadeau. Daarnaast eet men een groot stuk vlees (ham of gerookt schapenvlees) met veel groenten en fruit en gekarameliseerde aardappelen.

Mexico kerst al begin op 16 december? Gedurende de acht dagen die volgen worden er verschillende optochten gehouden, waarbij beelden van Maria en Jozef worden gedragen door kinderen en volwassen. Op de laatste dag wordt baby Jezus meegedragen en wordt op het eind van de avond in zijn kribbe gelegd.

Venezuela vooral de kerken negen dagen lang vol zitten? In de dagen voor kerst zijn er elke dag kerkdiensten die al om half vijf in de ochtend starten. Op kerstdag zelf worden de kerkklokken geluid om de mensen uit bed te krijgen en wordt er vuurwerk afgestoken.

En, hoe vier jij kerst?

Bron: Wikipedia.nl
Beeld: Wallpapers Free

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *