Met je toiletrol over de camping lopen, afwassen met tientallen anderen tegelijk en douchen in een douche waar vele anderen al voor je hebben gestaan die dag. Het zijn de typische clichés van het kamperen. Nou, die toiletrol heb ik nooit nodig gehad (die hingen gewoon netjes in elk wc-hokje dat ik tegenkwam), maar die twee andere vooroordelen waren toch wel meer dan waar. Voor het eerst in jaren heb ik het weer meegemaakt. Vond ik het leuk? Vond ik het vreselijk? Oftewel: ga ik dit nog een keer doen?! 

Laat ik eerlijk zijn: zoals met alle dingen in het leven zijn er ook hier een aantal voor- en nadelen te noemen.

WEL LEUK:

 • Helemaal niets moeten en niemand die er iets van zegt als je ook daadwerkelijk niets doet (al was ik daar niet zo goed in)
 • Het buiten zijn
 • Altijd vlakbij de natuur zitten (in mijn geval)
 • Uren voor je tent zitten en lezen tot je erbij neervalt.
 • De kneuterigheid, deel 1: voor de tent eten, wegwerp BBQ aan, salade en stokbroodje erbij en klaar
 • De kneuterigheid, deel 2: ’s avonds in het donker spelletjes spelen met alleen een klein lichtje en kaarsjes
 • De kneuterigheid, deel 3: ‘elke ochtend ouderwets brood halen bij de bakker
 • Even weg van de bewoonde wereld: geen wifi = geen social media en geen Whatsapp. Love it.
 • De prachtige uitzichten
 • Ook niet onbelangrijk: het is véél goedkoper dan andere accommodaties, zeker in het hoogseizoen

MINDER GEWOON ECHT NIET LEUK:

 • Douchen in een tochtig hok
 • Douchemuntjes: 5 minuten is toch echt te kort om m’n haar te wassen, de rest van m’n lichaam schoon te maken en m’n oksels bij te werken
 • Altijd douchen met slippers aan (die vloeren zijn zó smerig)
 • Dat degene naast je op het toilet iets verkeerds heeft gegeten en je alles hoort (al moest ik daar ook wel weer heel hard om lachen – wel met m’n neus dichtgeknepen uiteraard)
 • ’s Nachts naar het toilet moeten en meters moeten lopen voor je kunt zitten (godzijdank bestaan er plasemmers, zeker als je een blaasontsteking. Wel jammer dat je ze ’s ochtends weer moet leeggooien)
 • Regen en onweer: ik word daar echt heel erg ongelukkig van
 • Huilende en schreeuwende kinderen naast je. Maakt niet uit op welk tijdstip, maar zeker niet leuk als het vóór 7 uur ’s ochtends
 • De beestjes (spinnen, oorwurmen, slakken, muggen… Ieuw.)
 • Luchtbedden: prima als je er alleen op ligt, maar met z’n tweeën is dat toch niet zo ideaal hoor

CONCLUSIE

Tja, wat is dan de conclusie? Heel eerlijk? Ik vond het dus echt heel erg leuk. Oké, een blaasontsteking op vakantie wens je je ergste vijand nog niet toe, maar dan kan het kamperen an sich weinig aan doen. En dat weer, daar heb je ook weinig bij in te brengen (behalve weggaan). Oké, die beestjes waren stom en dat douchen was ook zeker niet mijn fijnste bezigheid. Maar dat weegt niet op tegen het gevoel van vrijheid dat je ervoor terugkrijgt: niets hoeven, buiten zijn en je in de natuur bevinden. En ja, dat kneuterige, ik hou ervan.

Ik zeg: volgend jaar weer. Maar dan sla ik het hoogseizoen wel even over. En de eerstvolgende trip slaap ik gewoon weer in een hotel waarbij ik de douche en het toilet niet hoef te delen. We moeten het natuurlijk niet meteen gaan overdrijven hè?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒