De wereld is prachtig, en elke plek heeft wel iets moois te bieden. Ik zal de laatste zijn die dat zal ontkennen. Maar ja, niet elke bestemming is nou eenmaal even leuk en op sommige plekken wil je eigenlijk gewoon liever niet meer terugkomen. Deze vijf oorden sla ik de volgende keerĀ in ieder gevalĀ over!

1. AGADIR, MAROKKO

In 2008 deed ik vrijwilligers werk in Marokko en reisde ik nog een paar weken rond door het land zelf. Ik heb heel veel prachtige plekjes gezien, maar helaas eindigde de trip in Agadir. Wat een domper was dat, na alle souks, prachtige gebouwen, mooie stadsmuren en leuke smalle straatjes die ik tegenkwam in andere steden. Toen ik aankwam in Agadir voelde ik meteen al de commerciƫle sfeer die er hing. Ja, ze hebben er een strand en ze hebben er nog een paar oude gebouwen. Maar het was het gewoon niet. Het voelde nep, zeker toen ik een Burger King en KFC tegenkwam op de grote boulevard. Voor een relaxte zon-, zee-, strandvakantie is dit best een prima plek, maar voor je portie cultuur raad ik je toch echt andere bestemmingen in Marokko aan!

2. SURABAYA, INDONESIƋ

OkĆ©, misschien werd mijn ervaring in Surabaya wel een beetje verpest door de voedselvergiftiging van vriendlief. Maar ook zonder dat was de tweede stad van IndonesiĆ« hoogstwaarschijnlijk niet mijn ding geweest. Met drie miljoen inwoners is deze stad druk. Heel erg druk. Zo druk, dat je gek wordt van de auto’s die altijd met gierende banden rijden, van de duizenden brommers en van de stank die ze produceren. Ons hotel zat vlakbij de grootsteĀ mallĀ van de stad, en dat leek eigenlijk het enige rustpunt te zijn in de stad. Maar ja, je gaat niet naar Java om te shoppen in een Nike store. Toen we bij het naastgelegen hotel vroegen om tips voor bezienswaardigheden in Surabaya, moesten ze heel lang nadenken. Het antwoord: een mangrovebos op 45 minuten rijden van de stad. Zegt genoeg toch?

3. JOSHUA TREE PARK, VERENIGDE STATEN


De Verenigde Staten kennen heel veel mooie nationale parken. Yosemite, Bryce Canyon en de Grand Canyon hebben m’n hart gestolen, en ik zou die plekken dolgraag ooit nog een keer willen zien. Joshua Tree National Park sla ik voortaan wĆ©l over. De Joshua bomen zijn uniek en het park is gigantisch. Maar als je tien bomen hebt gezien en tien steenpartijen bent gepasseerd, dan geloof je het wel. De volgende duizend bomen zien er namelijk precies hetzelfde uit en je kunt ze ook prima bekijken als je aan de andere kant van het hek staat.

4. SUNNY BEACH, BULGARIJE

In mijn jongere jaren ben ik een paar keer op jongerenvakantie gegaan. Zon, zee, strand en veel uitgaan. Ook in Sunny Beach, Bulgarije, want dat was toen nog onwijs goedkoop. Leuk hoor, maar ik miste toch iets: cultuur. Ik trek een paar dagen niets doen heel goed, maar na drie dagen wil ik graag m’n hersenen en zintuigen voor iets anders gebruiken dan voor het bedenken waar ik ga eten, stappen en welke cocktail ik die avond wil uitproberen. Ik wil iets leren over het land, dingen bekijken, lokaal eten proeven. Dat is vrijwel onmogelijk in Sunny Beach, aangezien die bestemming geheel uit de grond is gestampt voor de luie toerist. Eerlijk is eerlijk: je hebt wel wat mogelijkheden tot culturele uitstapjes, maar ook die hoef ik echt niet meer te doen.

5. AKEN, DUITSLAND

Aken. Een van de bekendste steden van Duitsland en net over de grens. Ik vond het er helemaal niets. Ja, de Dom is best mooi hoor en de winkelstraten hebben leuk (maar geen origineel) aanbod. Het was een dertien-in-een-dozijn-stad, met totaal geen sfeer of gezelligheid. En dat terwijl het daar wel om bekend staat. Doe mij maar (het dichtbij gelegen) Maastricht, stukken leuker Ć©n mooier!

Waar wil jij nooit meer heen?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’