Sal, wat was je fijn. Met je mooie stranden, met je prachtige zee en met je heerlijke klimaat. Kaapverdië heeft me oprecht verrast. Van tevoren had ik me behoorlijk ingelezen, maar sommige dingen verrasten me alsnog. Vooral praktisch gezien. Dingen waarvan je denkt: goh, als ik dát had geweten… Gelukkig gaat dat jou niet gebeuren!

Praktische feiten

  • Sal is – samen met Boa Vista – het meest toeristische eiland van Kaapverdië. Dit zijn dan ook de enige twee eilanden waar je hotels en toeristische appartementen vindt, en waar vliegtuigen kunnen landen.
  • Sal is net iets groter dan Texel: je hebt dus niet heel veel tijd nodig om de highlights te bekijken!
  • Je kunt betalen met zowel de lokale munt, de Kaapverdische Escudo, als met gewone euro’s. Je hoeft dus niet per se geld te wisselen of ter plekke te pinnen. Je doet er wel slim aan om alvast wat euro’s te pinnen en dat mee te nemen.
  • Mocht het toch nodig zijn: pinnen kan alleen in Santa Maria, Espargos en in de luxere resorts. En, waarschijnlijk overbodig om te zeggen, áls je pint komen alleen lokale biljetten uit de automaat.
  • Er is véél armoede; als je buiten de resorts komt ziet je vooral heel veel kleine en vervallen huisjes. Je ziet sloppenwijken. Je ziet een gebrek aan elektriciteit, je ziet amper auto’s. Houd dat ook in gedachten als je aan tafel zit in je resort: de mensen die daar werken wonen dáár. Dat is hun leven.
  • Op Sal wonen vooral Kaapverdianen en Senegalezen. Zoals mijn gids duidelijk verwoordde: ‘Kaapverdianen geven ‘no stress’ (hun levensmotto), Senegalezen geven juist ‘wél stress’. Word je op straat aangesproken om mee te gaan naar een lokale markt of wil iemand je ietwat agressief sieraden verkopen, dan is de kans erg groot dat het een Senegalees is.

informatie Sal, Kaapverdië

informatie Sal, Kaapverdië

Vervoer naar en op Sal

  • Vanuit Schiphol vertrekken er wekelijks meerdere vluchten richting Sal. Alleen TUI biedt momenteel een directe vlucht aan. Bekijk hier de ticketprijzen.
  • Wil je het eiland op eigen gelegenheid ontdekken, dan kun je dat met de taxi doen of zelf een auto of quad huren. Voor het huren van een auto kun je terecht in Santa Maria bij o.a. Hertz. Ga je met een taxi op pad? Spreek van tevoren een prijs af met je taxichauffeur. Er zijn geen meters in de auto’s aanwezig.

Excursies

  • Excursies zijn vaak behoorlijk prijzig, zéker wanneer je het via je reisaanbieder boekt. Vlakbij de hotels en in Santa Maria zijn veel alternatieven te boeken bijna de helft van de prijs (als het niet minder is).
  • Duiken, surfen en andere wateractiviteiten zijn ook erg duur. Om je een idee te geven: voor een enkele duik ben je al rond de €75 euro per persoon kwijt.
  • Heel eerlijk: Sal is geen bestemming voor als je van plan bent om flink cultuur te snuiven. Er zijn weinig grote bezienswaardigheden (zie ook deze post). Het eiland is vooral geschikt om lekker te genieten van het nietsdoen aan het strand.

Eten & drinken

  • Houd er rekening mee dat er op Sal vrij weinig restaurants te vinden zijn. In Santa Maria vind je veruit de meeste, gevolgd door een paar in Espargos.
  • Daarnaast ook goed om te weten: uit eten gaan en een drankje doen op Sal is niet goedkoop. Je verwacht het misschien niet – je betaalt immers geen hoofdprijs voor je trip naar Kaapverdië -, maar alles wat buiten de resorts ligt is duur. Waarom? Alles moet geïmporteerd worden. Het eiland is zo droog en zo zout dat er amper voedsel verbouwd kan worden. Hetzelfde geldt voor drank en andere levensmiddelen: ook de locals betalen heel hoge prijzen.

informatie Sal, Kaapverdië

Accommodaties op Sal

  • Naast all-inclusive resorts zijn er ook steeds meer hele fijne mogelijkheden om in ‘gewone’ hotels en appartementen te verblijven.
  • Zelf vond ik het echter juist wel fijn om op Sal in een all-inclusive resort te zitten. Misschien niet het meest avontuurlijke, maar wel het goedkoopste. Ik verbleef trouwens in RIU Funana (klik hier voor meer info)!
  • Zit je daadwerkelijk all-inclusive en je bent buiten de muren van je resort, let dan op het volgende: men ziet aan je polsbandje waar je verblijft, en schatten daar ook je ‘ranking’ op in. Sommigen (vooral jonge, Senegalese mannen) proberen een praatje aan te knopen: ze zeggen standaard dat ze werken in het hotel waar je slaapt (‘Remember me, remember me?’) en hebben ook standaard een moeder met een winkeltje in Santa Maria. Of je meegaat om het te bekijken. Totaal niet gevaarlijk, maar uiteraard hopen ze wel dat je uiteindelijk iets koopt.

Waar te verblijven op Sal?

Goed om te weten: vaak ben je voor Sal goedkoper uit als je een pakketreis boekt. Zo zat ik heel voordeling all-inclusive in RIU Funana. Boek je liever je vliegticket en accommodatie los? Dan kan ik je deze slaapplekken aanraden!
1. Ocean Suites
2. Sal Beach Club
3. Leme Bedje 69
4. Surfactivity Guest House
5. Avalon Villa

Goedkope vliegtickets naar Sal

Voor vliegtickets raad ik je aan om op de website van TUI zelf of op Skyscanner te kijken, zodat je goed de ticketprijzen kunt vergelijken.

Blogposts Kaapverdie

author-sign
Related Tags:

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒

Dit wil je misschien ook wel lezen: