Had je me een jaar of twee geleden gezegd dat ik fan zou worden van all inclusive vakanties, dan had ik je keihard uitgelachen. Want als reisliefhebber wil je toch niet alleen maar in je hotel hangen en altijd op dezelfde plek eten? Dan mag je jezelf toch geen reiziger noemen? Tja, daar kom ik toch wel een beetje van terug. 

Want wat heb ik ervan genoten toen ik het voor eerst uitprobeerde. Maar echt. Intens genoten. Noem me gek, noem me nep. Het maakt me niet uit: ik vind dat iedereen dit eens moet proberen.

Kijk: als je van plan om naar een bestemming te gaan waarbij je ontzettend veel wilt gaan rondreizen en cultuur wilt gaan snuiven (en proeven), dan raad ik je een trip als deze uiteraard af. Niets is leuker dan in verschillende accommodaties slapen en op elk moment op een andere plek weer een ander gerecht te proberen. Geloof mij, die instelling heb ik nog steeds en die zal ook niet snel veranderen.

Maar in sommige gevallen is er echt niets lekkerder dan die all inclusive vakantie. Nou ja, sommige gevallen? Eigenlijk vooral in een geval: wanneer je daadwerkelijk écht vakantie wilt vieren. Als je even helemaal nergens over na wilt denken en als je even helemaal niets wilt doen, behalve chillen op het strand en heel veel slapen. En heel veel wilt eten (en drinken).

Hoe een gemiddelde all inclusive dag eruit ziet? Nou, in mijn geval zo:

  • Uitslapen tot je vanzelf eens wakker wordt. Je hoeft je toch niet te haasten voor het ontbijt: je kunt immers 24 uur per dag eten.
  • Na het douchen¬†begeef je je langzaam eens richting het restaurant, je pakt een bordje, legt er wat broodjes en beleg op en begint te eten. Als je bord leeg is, loop je nog een keer terug voor ronde twee.
  • Je kleedt je vervolgens om, pakt je badlaken en loopt daarna op je gemak richting het zwembad of het strand. Goed nieuws: strandbedjes zijn bij all inclusive over het algemeen altijd inbegrepen, ook op het strand.
  • En dan krijg je dorst: met een beetje geluk vind je bij het zwembad een pool bar en op het strand een tent waar je je drankjes¬†kunt verkrijgen. Voor niets natuurlijk.
  • Je kunt¬†er natuurlijk voor kiezen om mee te doen aan de aerobics klas, maar ja, je¬†bent op vakantie en dus is het veel leuker om naar alle andere mensen te kijken die w√©l actief willen zijn.
  • Is het al lunchtijd? Ja, want dat is het de hele dag. Wanneer je¬†zin hebt ga je eten halen. En als je heel veel zin hebt, loop je gewoon nog een keer.
  • Daarna weer terug naar het strand, want dutje twee ligt al op je¬†te wachten.
  • Vervolgens maak je even een strandwandeling of duik je de zee in. Of je doet het allebei.
  • Gelukkig is je douche niet ver weg: onderweg naar je kamer neem je nog even een drankje mee, spoel je het zout van je lichaam, chill je nog even op je balkon en pak je de zonsondergang nog even mee.
  • En dan is het tijd voor het diner. Je¬†loopt weer een keer of wat op en neer naar het buffet om je bordje te vullen. Uiteraard met een glas wijn ernaast.
  • Als de buik eenmaal weer gevuld is, begint het hoogtepunt van de dag: de entertainment. Slechte duo’s die oude nummers ten gehore brengen, een playbackshow, een dansvoorstelling. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt opgevoerd. Op de¬†manier zoals je het verwacht: niet bijsterend hoog qua niveau, maar onwijs vermakelijk om het zo fout is. Love it.
  • Je doet daarna nog een drankje, je doet er nog een en – doe eens gek – nog een derde. En dan duik je gauw het bed in. Je moet immers wel uitgeslapen zijn om de volgende dag weer precies hetzelfde te gaan doen.

Ik weet het. Het is zo kneuterig als wat. Elke ochtend, middag en avond eten in hetzelfde restaurant, elke dag dezelfde mensen om je heen en elke avond je kapot lachen om de te foute entertainment. Maar het is genieten met de grote letter G, omdat niets moet, (bijna) alles mag en omdat alles voor je geregeld wordt. Genieten omdat het vakantie is met een nog grotere letter V.

Wel een paar kleine opmerkingen:

  • Ik had de mazzel dat ik in een heel goed hotel verbleef, met diverse restaurants, elke dag andere gerechten, onwijs veel keus en waarbij alcohol ook nog eens inbegrepen zit. Dat is lang niet altijd het geval: dus lees je van tevoren goed in wat betreft de reviews. Zonde als je betaalt voor een vakantie waarbij alles inclusief is, maar het niet te vreten blijkt.
  • Als je goed kiest, ben je voor all inclusive goedkoper uit dan wanneer je op basis van alleen logies (of met¬†ontbijt) verblijft. Alles zit er namelijk bij in begrepen. Alles. Ik¬†gaf tijdens mijn vakantie slechts ‚ā¨30¬†euro uit aan een excursie¬†en paar drankjes buiten het hotel, voor de rest was alles¬†covered. Je weet dus van tevoren precies waar je aan toe bent wat geld betreft.
  • All inclusive is op sommige bestemmingen bijna een must: zoals op Sal, Kaapverdi√ę bijvoorbeeld. Hier zijn in verhouding weinig restaurants te vinden voor relatief veel geld. En dat is gewoon echt zonde. Uiteraard goed voor de lokale economie, wel slecht voor je eigen portemonnee terwijl dat niet nodig is.
  • Ga nooit langer dan een week op deze manier op vakantie: niet alleen ga je je dan echt vervelen, komt het voedsel je op een gegeven moment je neus uit. Je wordt lui. Je raakt verwend. En je keert geheid terug met een paar extra kilo’s. Zelfs na slechts acht dagen.

Is een all inclusive vakantie iets voor jou?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí