Ik ben dan wel op reis, een beetje dagdromen over nieuwe bestemmingen is gewoon nog steeds aan de orde van de dag hier aan de andere kant van de wereld. Want na deze trip komt er ongetwijfeld weer een volgende, en dan kun je maar beter voorbereid zijn. Toch? Hoog op mijn wishlist voor als ik weer terug ben: Sint-Petersburg! Is gelijk een stuk minder ver vliegen dan Australiƫ (waar ik nu zit).

Sint-Petersburg bezienswaardigheden

Rusland fascineert me al jaren enorm. Ik heb er meerdere boeken over gelezen (Rusland voor Gevorderden van Jelle Brandt Corstius is een dikke aanrader) en kijk ook graag elke docu die er maar over het land te vinden is. Maar er al daadwerkelijk geweest? Nope! En daar moet verandering in komen. Eerste stad die ik wil bezoeken: Sint-Petersburg. Al is het alleen al omdat de stad naar Nederlands model is gebouwd (= onder meer terug te zien aan de veertig grachten die door de stad heen stromen en de 600 bruggen) en dat je er met een directe KLM-vlucht in nog geen drie uur bent.

Sint-Petersburg bezienswaardigheden

Wat je allemaal kunt zien en doen in de stad? Geweldige architectuur aanschouwen (met dank aan de tsaren) en vooral een hele hoop kunst en cultuur snuiven! Deze Sint-Petersburg bezienswaardigheden wil je (ik) zeker niet overslaan:

Palace Square

Dit gigantische plein ken je vast wel van de foto’s: als je al eens een beeld van Sint-Petersburg hebt gezien, dan is de kans groot dat het Palace Square is. Hier vind je het Winterpaleis van de oude Russische tsaren, dat maar liefst 1500 kamers telt. Nu behoort het gebouw toe aan de Hermitage (zie volgende punt). Op het plein vind je ook de Alexander Kolom, een rood granieten kunstwerk ter ere van de Russische overwinning op Napoleon.

Sint-Petersburg bezienswaardigheden

Hermitage Museum

Ook al ben je niet zo’n museumganger, dit exemplaar mag je simpelweg niet overslaan. Al is het alleen al omdat je hier de grootste kunstcollectie ter wereld vindt en het pand een plaatje op zich is. Verwacht duizenden kunstwerken uit elke uithoek van de wereld. Er hangen hier zelfs meer Rembrandts dan in het Rijksmuseum!

Sint-Petersburg bezienswaardigheden

Kerk van de Verlosser op het Bloed

Een hele mond vol, maar dat heeft deze kerk ook wel verdiend. De kleurrijke Kerk van de Verlosser op het Bloed is een van de meest iconische gebouwen van Sint-Petersburg. Op deze plek werd in 1881 tsaar Alexander II vermoord en deze kerk werd gebouwd als gedenkteken in opdracht van zijn opvolger (Alexander III).

Sint-Petersburg bezienswaardigheden

IzaaĢˆkkathedraal en Kazankathedraal

Voor een panoramisch uitzicht over Sint-Petersburg moet je naar de IzaaĢˆkkathedraal met haar gouden koepel, al moet je er wel 400 treden voor beklimmen. Niet te missen als je in de stad rondloopt: letterlijk en figuurlijk. De Kazankathedraal is de Russische variant van de Sint-Pieter in Rome. De toegang tot deze kerk is gratis!

Sint-Petersburg bezienswaardigheden

Mariinskitheater

Ik heb stiekem altijd al eens naar een operavoorstelling willen gaan. En hoe tof is het om dat dan in Rusland te doen? Verstaan doe je het sowieso niet, dan kun je maar beter in een land zitten waar je je Ć¼berhaupt de taal voor nog geen woord spreekt. De plek voor de opera (en ballet) is het historische Mariinskitheater, stammend uit 1860.

Sint-Petersburg bezienswaardigheden

Nevski Prospekt

Als je flink wat geld te besteden hebt, zit je goed aan de Nevski Prospekt: het is dĆ© winkelstraat van Sint-Petersburg (van maar liefst vier kilometer lang). Heb je niet zo’n om je portemonnee te moeten trekken, dan is het hier ook meer dan prima mensen kijken. Of struin langs mooie panden als het Rastrelliesque Stroganov Paleis, het monument van Catharina de Grote, de Russisch Nationale Bibliotheek, Kazan Kathedraal en de Anichkov Brug, dat kan natuurlijk ook.

Sint-Petersburg bezienswaardigheden

Praktische info

Zo kom je er:

KLM vliegt dagelijks rechtstreeks in nog geen drie uur vanaf Amsterdam naar Sint-Petersburg. Ticketprijzen gaan vanaf ā‚¬189,- per persoon (excl. ā‚¬10 boekingskosten per boeking). Vanaf het vliegveld kun je een taxi nemen of de bus pakken richting een van de metrostations in de stad. Vanaf daar kun je heel makkelijk naar elke uithoek!

Tijdsverschil:

In Sint-Petersburg is het ā€™s zomers 1 uur later dan bij ons, in de winter scheelt het 2 uur.

Visum:

Je hebt voor Rusland een visum nodig. Die kun je tegenwoordig gelukkig gewoon online aanvragen!

 
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’