Is de ene vakantie nog niet voorbij of je kijkt alweer halsreikend uit naar je volgende trip. Werken doe je omdat het leuk is, maar vooral om al je reizen te kunnen betalen. Herkenbaar? Je bent niet de enige! En gek is het ook niet. Wist je dat regelmatig op vakantie gaan – of dat nou langs is of kort – serieus goed is voor je algehele welbevinden? 

1. REIZEN VERMINDERT STRESS

Geen onbekend feit gok ik zo, maar wel een heel belangrijke! Natuurlijk is de tijd die je buiten je werk om spendeert (over het algemeen) heel ontspannend, maar wist je dat het nog veel beter is voor je lichaam en geest als je je stad of dorp een paar dagen verlaat? Volgens experts verminderen actieve vrijetijdsbestedingen, waaronder vakanties, je stresslevel aanzienlijk meer dan gewoon lui op de bank hangen. Even buiten je vertrouwde omgeving zijn helpt je hersenen te resetten, waardoor je veel relaxter terugkeert naar je dagelijkse bezigheden.

2. REIZEN ZORGT VOOR NIEUWE INZICHTEN

Herken je dat? Dat je op vakantie bent en je ineens allerlei nieuwe ideeën bedenkt, nieuwe voornemens maakt en vol nieuwe inspiratie terugkeert? Dat is eigenlijk best logisch. Op reis kijk je namelijk net even anders tegen de dingen in je leven aan: je zit er immers niet meer middenin, waardoor je ineens alles een stuk objectiever kan observeren. Reizen betekent dus niet alleen fysiek reizen, maar juist ook emotioneel.

3. REIZEN LEERT JE THUIS MEER TE WAARDEREN

Reizen zorgt op meerdere fronten voor nieuwe inzichten. Op reis ben je veel meer geneigd om naar details te kijken: alles is nieuw, je wilt zoveel mogelijk in je opnemen. Bijzondere street art krijgt ineens je aandacht, net als de mensen die je tegenkomt of de mooie architectuur ter plekke. Je merkt de kleine dingen in het leven veel meer op wanneer je op reis bent, waardeert ze veel meer: waarom zou je dat thuis niet ook doen? Maak die wandeling in je eigen wijk, kijk eens meer naar je dorps- of stadsgenoten. Met een frisse blik zie je dat thuis zoveel meer te bieden heeft dan je denkt.

4. REIZEN IS GOED VOOR JE RELATIE

Je dagelijks leven is over het algemeen gevuld met verplichtingen, de een leuker dan de ander. Je werk, huishouden, vrienden en familie eisen allemaal je aandacht, waardoor je al gauw bijna geen enkele avond meer bewust thuis bent. Heel veel quality time met je lief is er niet. Maar op vakantie, dan juist des te meer. Verplichtingen zijn er bijna niet, terwijl je vrije uurtjes ineens een flinke boost hebben gekregen. Ineens is er tijd om bewust tijd met elkaar door brengen, met elkaar te praten en andere dingen te doen. Dat is (in veel gevallen) heel goed voor je relatie: uit onderzoek blijkt dat de seks stukken beter is na een vakantie, of dat nou een weekend weg in de buurt was of een lange reis ver weg.

Herken jij je in bovenstaande punten?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒