Zuid-Tirol. Echt nog een hidden gem: weinig Nederlanders, goed te betalen, prachtige natuur en heel veel contrasten. Maar ik zal je eerlijk bekennen: voordat ik hierheen ging wist ik eigenlijk amper iets over deze regio. Kende jij deze 10 weetjes over Zuid-Tirol al?

Jullie hebben een primeur! Ik heb naar aanleiding van dit artikel voor het eerst een video gemaakt… En dat vind ik best spannend om te delen:

1. Het ligt dus in Italië

Serieus, ongeveer iedereen in mijn omgeving dacht dat ik het over Oostenrijk had. Maar Zuid-Tirol behoort toch echt tot Italië. Weliswaar ligt het in het noorden van het land en tegen de Oostenrijkse grens aan, maar toch. Tot de eerste Wereldoorlog hoorde het trouwens wel bij de noorderburen, maar dat veranderde letterlijk van de een op de andere dag.

Weetjes Zuid-Tirol

2. Ze spreken er Duits

Misschien niet heel verrassend als je de geschiedenis van Zuid-Tirol een beetje leert kennen, maar ze spreken hier voor het grootste gedeelte Duits (bijna 70%). Daarna volgt het Italiaans, en een klein deel spreekt ook het Retro-Romaanse Ladinisch. Alles, maar dan ook echt alles is hier tweetalig weergegeven: in het Duits én Italiaans. Menukaarten, straatnamen, bewegwijzeringsborden, uitleg in musea… ALLES. Dus alle dorpen en steden ook: Bolzano heet ook Bozen, Merano ook Meran en Glorenza ook Glurns. Vrijwel iedereen uit Zuid-Tirol is trouwens tweetalig, maar je hebt wel altijd maar een moedertaal.

Weetjes Zuid-Tirol

3. De regio zit vol contrasten

Ik zou het nog net geen mindfuck willen noemen, maar Zuid-Tirol heeft me keer op keer weten te verrassen. Alles is Oostenrijks én Italiaans: zo vind je er zowel schnitzel als pasta op de menukaarten, is de architectuur de ene keer typisch Oostenrijks en de andere keer zo mediterraans als het maar zijn kan, en heb je de typische Duitse mentaliteit versus de ietwat meer naar het typische Italiaanse neigingen. Je hebt het binnen no-time door wanneer iemand Duitstalige of Italiaanstalige (voor)ouders heeft; net zoals dat je ook altijd de Nederlanders eruit weet te pikken.

Bolzano, Zuid-Tirol

4. De keuken is yummie

De Zuid-Tiroolse keuken is vrij zwaar, want je hebt aan de ene kant de Oostenrijkse klassiekers als schnitzel en apfelstrudel, en aan de andere kant de bekende Italiaanse gerechten als pasta, pizza en risotto. Maar dat betekent dus ook: heel lekker! Probeer trouwens zeker eens typisch Zuid-Tiroolse gerechten als schlutzkrapfen en knoedels. Qua alcohol zit je hier als wijndrinker ook meer dan prima, en wist je dat ze hier overal zelfgemaakte Hugo schenken? Dan scoor je bij mij sowieso al bonuspunten.

Schlutzkrapfen

5. Fietsen is hun tweede natuur

Dacht je dat wij een fietsland pur sang zijn? Think again! Want de Zuid-Tirolers kunnen er ook wat van. Zo ligt er in deze regio 600 kilometer aan fietspaden en zie je in de stadjes een hoop fietsrekken vol met fietsen en ook daadwerkelijk een heleboel fietsers. Een fiets huren is heel makkelijk: de Süd-Tirol Rad kun je op twintig verschillende plekken in Zuid-Tirol ophalen en bij ongeveer elk treinstation weer inleveren. Heel handig als je een flink stuk wil fietsen, maar op de terugweg graag de trein wil nemen; je mag je fiets hier kosteloos meenemen. Ze zijn sowieso erg actief hier: bergbeklimmen, paardrijden en hiken zijn ook populair. Vriendengroepen gaan hier regelmatig met elkaar een weekendje hiken en kamperen in de bergen.

Fietsen Zuid-Tirol

6. Ze chillen er voor het leven

Maar al te moe moet je natuurlijk ook niet worden, en dus zijn ze hier ook flink van de wellness. Zeker in Merano, wat bekend staat als hét kuuroord van Zuid-Tirol. De bezoekersstroom kwam vooral op gang dankzij een aantal bezoeken van Sissi aan het stadje. Merano beschikt nu over een thermen en veel hotels met uitgebreide wellness. Zo sliep ik in Hotel Terme Merano met onder andere jacuzzi en infinity pool op het dak en uitzicht op de bergen. Je snapt: ik vond een nachtje hier veel te kort.

Wellness Merano

7. De stadjes zijn heel divers

Nou zal ik eerlijk bekennen dat ik er maar drie heb gezien, maar ik denk dat dat wel een behoorlijk goed beeld geeft van de diversiteit. Zo is Glorenza met haar 900 inwoners een van de kleinste steden ter wereld. Het voelt nog volledig middeleeuws aan door de oude stadsmuur, de schattige huizen en het stadsplein. Merano is een en al wellness en voelt juist heel Mediterraans aan, voornamelijk door de palmbomen en de architectuur. De hoofdstad van Zuid-Tirol, Bolzano, is juist weer op en top Oostenrijks. Het grootste deel van de inwoners hier spreekt Duits.

Merano Zuid-Tirol

8. Je hebt er prachtige natuur

Denk: bergen, meren en hele wijdse uitzichten. De bergen heb ik gezien, de meren staan zeker nog op m’n lijstje voor tijdens mijn volgende bezoek aan Zuid-Tirol. Want hoe tof is het om een meer te zien met in het midden een uitstekende kerktoren (Lago di Resia/Reschensee)? Of smaragd blauw water dat er bijna nep uit ziet (Lago di Braies/Prager Wildsee)? Ik bedoel maar.

Bergen Zuid-Tirol

9. De zon schijnt hier vaak. Heel vaak

Gemiddeld laat de zon zich in Zuid-Tirol zo’n 300 dagen per jaar zien. Nou vind ik alleen het idee van wat zonnestralen al fantastisch, en dat is maar goed ook: want hoewel de zon vaak aanwezig is, wil het niet zeggen dat het ook altijd warm aanvoelt. Vanwege de vele hoogteverschillen is er een grote diversiteit in temperatuur. Het is het makkelijkste om de volgende verdeling aan te houden: in het zuiden is het vaak warm, in het westen droog en in de bergen koud.

Weetjes Zuid-Tirol

10. Het is goed te betalen en er zijn weinig Nederlanders

Het dagelijks leven hier is over het algemeen net iets goedkoper dan in Nederland, zeker qua eten. De prijzen in restaurants liggen bijna altijd lager, zeker als je voor een traditionele optie gaat. En wat ook mooi meegenomen is: er zijn in verhouding heel weinig Nederlanders te vinden. Pluspunten!


Praktische tips

Vervoer

Er zijn meerdere manieren om richting Zuid-Tirol te gaan:

  • Auto: Bolzano ligt op ongeveer 1.000 kilometer rijden van Amsterdam. Onthoud daarbij wel dat je tol moet betalen, waardoor je – naast benzine – ook andere extra kosten moet meerekenen.
  • Vliegtuig: Ga je liever met het vliegtuig richting Zuid-Tirol? De regio zelf heeft geen internationaal vliegveld, waardoor je moet uitwijken op Venetië, Innsbruck, München of Verona. Lekker veel keuze dus, maar houd er rekening mee dat je dan nog 1,5 tot 3 uur moet rijden om in de regio te komen. Het vliegveld van Verona ligt het dichtste bij; de vlucht duurt nog geen 1,5 uur. Voor betaalbare vliegtickets, kijk op Skyscanner.

Heb je een huurauto nodig? Op alle genoemde vliegvelden kun je makkelijk een exemplaar ophalen. Ik boek zelf altijd het liefst via Sunny Cars: ik heb nog nooit voor onaangename verrassingen gestaan bij ze en alle kosten zijn inbegrepen.

Accommodatie

Of je nu wilt kamperen of liever een echt dak boven je hoofd wil: het kan allemaal in Zuid-Tirol. Er zijn ontelbaar veel hotels, B&B’s en andere accommodaties in de regio te vinden, en ook in elke prijscategorie. Check het hotelaanbod in Zuid-Tirol hier.

Meer info

Wil je meer informatie over Zuid-Tirol? Check Sued-tirol.info.


Ben jij al eens in Zuid-Tirol geweest?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒