De wintertijd is vannacht in gegaan! Dat betekent een nachtje een uur langer slapen, maar ook dat het weer veel eerder donker is. Ik heb er echt zo’n hekel aan, en dat is ook precies de reden waarom ik in 2018 de koude wintermaanden een tijdje ga ontvluchten (daarover later meer). Maar waarom hebben we nou eigenlijk zo’n wintertijd, en waarom hanteren heel veel andere landen het niet? Ik zocht het, in samenwerking met Pricewise, uit! Want ik vind het namelijk maar verwarrend allemaal. Ik moet al-tijd opzoeken hoeveel tijdsverschil er bijvoorbeeld met landen in Azië is, omdat het de ene keer vijf uur en de andere keer weer zes uur is. Maar wist je dat er ook landen in Europa zijn die er niet aan meedoen?

Wat zijn zomer- en wintertijd precies?

Laten we eerst even een beetje terug in de tijd gaan: pas in 1977 werd de zomertijd in Nederland ingevoerd. In principe is wintertijd de standaard tijdsaanduiding en is zomertijd de aanpassing die elk jaar tussen eind maart en eind oktober geldt. Omdat de zon in de zomer eerder opkomt, lijkt het door de aangepaste zomertijd zo of dit een uur later gebeurt. Niet heel verrassend dat de zon dan dus ook een uur later onder gaat. Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. Maar een aantal landen doet dit juist niet. En dit is waarom:

Wintertijd

Waarom is het niet overal hetzelfde?

In principe heeft het verzetten van de klok voor de zomertijd alleen zin in gebieden tussen keerkringen en poolcirkels. In tropische landen heeft een dag qua lengte weinig variatie, en bij de polen wordt het in de zomer überhaupt niet donker. Daarnaast vallen zomer en winter niet in elk land in dezelfde periode. Daardoor kan het zo zijn dat in bepaalde delen van Australië zomertijd geldt, als wij wintertijd hebben. Op zich heel ideaal als je de winter in Nederland graag wilt ontvluchten, want daar schijnt de zon wél (check ook mijn post over de beste bestemmingen voor november en bestemmingen die het hele jaar door top zijn). Er is inmiddels al een aantal landen die eerst wel een zomer- en wintertijd hadden, maar nu niet meer. Zoals Turkije in 2016 en Rusland in 2011. Maar ook een IJsland doet niet aan tijdsverschil.

Voor een overzicht van alle landen die er niet aan meedoen, klik hier.

Wintertijd

Waarom hebben wij wél zomertijd?

De belangrijkste reden voor de invoering van de zomertijd is dat het energie zou besparen. Want: omdat het zomers een uurtje langer licht is, doen we de lampen ook een uur later aan. Niet heel gek, zou je denken. Vroeger klopte dat ook, maar inmiddels zijn de meeste lampen een stuk energiezuiniger dan vroeger en dus besparen we hier überhaupt al meer op. Daarnaast staan er tegenwoordig zoveel apparaten tegelijk aan gedurende dag (dus ook overdag), dat de eventuele besparingen op stroomverbruik met lampen niet echt veel nut meer hebben. Zo bleek uit onderzoek van Essent een paar jaar terug dat het energieverbruik gedurende de wintertijd wel 2,6 procent hoger is, maar dat dat vooral komt doordat de dagen sowieso al korter worden en de temperaturen dalen. Maar de zomertijd zou deze stijging in verbruik mogelijk toch niet kunnen opvangen, want de zon gaat zomers pas onder na het piekmoment in energieverbruik. Winter- of zomertijd; het is op dat moment alsnog licht.

Wintertijd

Geld besparen tijdens de wintertijd

Veel zin heeft de wintertijd dus niet (meer). Maar gezien wij er wél mee te maken hebben, en Reisdoc.nl vooral over waar voor je reisgeld gaat, hierbij een aantal tips om geld te besparen tijdens de wintertijd. Want elke euro is immers toch weer mooi meegenomen, en brengt je ook net even wat sneller naar je volgende vliegticket!

Tip 1: vergelijk

Een kleine open deur is het wel, maar nooit verkeerd om iets te herhalen wat je al weet: wil je er zeker van zijn dat je niet te veel betaalt voor je energierekening, kies dan de goedkoopste leverancier. Ga dus energie vergelijken: inmiddels zijn er zoveel vergelijkingssites te vinden dat dit een peuleschil is.

Tip 2: wees bewuster

Daarnaast is het, of het nou zomer of winter is, altijd slim om op je verbruik te letten. Wees je gewoon wat bewuster van welke apparaten je aan laat staan, wat je in het stopcontact hebt zitten en hoe hoog je de kachel zet. Dat scheelt misschien nog wel meer dan profiteren van lage energietarieven of een hoge welkomstkorting.

En als je het een beetje slim aanpakt (dus kies de voordeligste optie én wees bewuster), kun je jaarlijks zoveel geld besparen dat je er met gemak weer een tripje voor kunt boeken!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒