fbpx
Bezienswaardigheden Madrid
Bezienswaardigheden Madrid

8 bezienswaardigheden in Madrid die je gezien moet hebben

Madrid is geen Barcelona (goh). Waar je in Barcelona na een week het idee hebt dat je nog lang niet alles hebt gezien, voelt dat in Madrid totaal niet zo. De Spaanse hoofdstad voelt compacter, overzichtelijker, knusser. Een lang weekend is genoeg om de sfeer van de stad al goed te proeven en de leukste bezienswaardigheden van Madrid te ontdekken.

Madrid is geen Barcelona (goh). Waar je in Barcelona na een week het idee hebt dat je nog lang niet alles hebt gezien, voelt dat in Madrid totaal niet zo. De Spaanse hoofdstad voelt compacter, overzichtelijker, knusser. Een lang weekend is genoeg om de sfeer van de stad al goed te proeven en de leukste bezienswaardigheden van Madrid te ontdekken. 

Wat kun je in drie dagen allemaal doen en zien? Natuurlijk lang niet alles, maar wel een hele hoop. Mijn 5 favoriete must sees en do’s in Madrid op een rij:

1. MADRID CITY TOUR

Ik schreef er al over in mijn weekendoverzicht: ik ben gek op hop on hop off bussen. Súpertoeristisch, maar ideaal om grote afstanden te overbruggen, in een kort tijdsbestek alle bezienswaardigheden van een stad te zien en om een goed beeld te krijgen van hoe je bestemming in elkaar zit. De Madrid City Tour bestaat uit twee verschillende routes: de eerste gaat langs alles hoogtepunten in het centrum van Madrid (duur: 80 minuten), de ander gaat ook langs must sees buiten het middelpunt van de stad (duur: 65 minuten). Kosten voor een dagkaart zijn € 21,- (2015). Niet goedkoop, maar wat mij betreft wél de moeite waard: niets is vervelender dan pijnlijke voeten aan het eind van de dag!

2. GRATIS STADSRONDLEIDING

Mocht je de bus iets te prijzig vinden of je gaat echt no way in zo’n rood gevaarte rondrijden, dan kun je er ook voor kiezen om een gratis wandeltour te doen. In mijn hotel vond ik een folder van OgoTours: deze organisatie biedt dagelijks gratis rondleidingen aan om 10.45 uur. Startpunt is Puerta del Sol. Met maximaal 15 anderen ontdek je de hoogtepunten van de stad en vertelt een enthousiaste Madrileen je over allerlei legendes en geeft ‘ie je z’n persoonlijke tips. Ik heb zelf helaas geen tijd gehad om ‘m te doen, maar houd deze zeker in gedachten voor een volgende trip!

3. PALACIO REAL

Madrid staat vol prachtige architectuur, maar dit gebouw springt er met kop en schouders boven uit. Het Palacio Real (koninklijk paleis) staat aan de rand van het centrum en is niet te missen. Het is een immens gebouw, en dat terwijl de koninklijke familie er niet eens woont. Het pand wordt puur gebruikt voor officiële gelegenheden. Je kunt er tegen betaling naar binnen, maar verwacht in het weekend wel lange rijen voor de kassa. Net zo leuk is het om op het plein voor het paleis te gaan zitten of rond te lopen in het parkje ernaast. Vanuit het park heb je trouwens ook een prachtig uitzicht over een deel van Madrid. En dat is wél gratis.

4. PARQUE DEL BUEN RETIRO

Is het zondagmiddag en schijnt de zon? Dan moet je, net als ontelbaar veel andere Madrilenen, naar Parque del buen Retiro. Dit stadspark is misschien niet het allergrootste park van de stad, maar nog steeds gigantisch én midden in het centrum. Oorspronkelijk was het groen ontworpen voor de koninklijke familie, maar tegenwoordig vind je er hardlopers, muzikanten, poppenspelers wandelaars en mensen die chillen in het gras. Er staan prachtige beelden en gebouwen in het park (waaronder twee musea) en je kunt er zelfs met een roeibootje rondvaren. Hoe leuk (en cheesy) is dat?

5. DE PLEINEN

Denk je aan Madrid, dan denk je al gauw aan de tientallen pleinen in de stad. Onmisbaar is een bezoek aan het grote Plaza Mayor en Puerta del Sol, waar je veel winkels, terrasjes en rare figuren tegenkomt. Madrid heeft echter veel meer van dit soort plekjes, maar dan in het klein. Een stuk rustiger, knusser én goedkoper. Ga bijvoorbeeld naar Plaza de España of, nog kleiner, Plaza Santa Ana.

6. DE SMALLE STRAATJES

Mijn favoriete wijk in het centrum is degene die tussen de straten Paseo del Prado en Calle de Atocha ligt. Er zijn hier alleen maar smalle straatjes met hoge gebouwen. Je vindt hier de leukste restaurantjes, boetiekjes en cafétjes (en heel veel hostels). Het sfeertje dat er hangt voelt onwijs Madrileens aan. ‘s Avonds vind je er behoorlijk wat toeristen, maar overdag – zeker op zondagochtend – kom je hier alleen maar Madrilenen tegen.

7. MUSEA

Ik heb er zelf geen tijd voor gehad, maar als ik mijn omgeving mag geloven zijn de musea in Madrid een must wanneer je een liefhebber bent van kunst. Sommige musea zijn in het weekend gratis te bezoeken, maar met de Madrid Card mag je altijd gratis naar binnen én hoef je niet in de rij te wachten. Must sees: Museo del Prado, Museo Reina Sofia en Museo Thyssen.

8. ETEN

En, last but not least: het eten. Daar moet het grootste gedeelte van je weekend in Madrid sowieso uit bestaan! En daarom komt daar volgende week een aparte post over.


Praktische info

Vliegtickets

Vanuit Nederland kun je vanaf Schiphol en Eindhoven in ongeveer 2,5 uur naar het vliegveld van Madrid vliegen. Ik raad je aan om op Momondo.nl of WTC.nl te kijken voor de goedkoopste vliegtickets, zodat je heel makkelijk de prijzen van de verschillende maatschappijen kunt vergelijken.

Hotels

Genoeg betaalbare opties in Madrid! Dit was het hotel waar ik in verbleef en kan ik je van harte aanraden: Urban Sea Hotel Atocha 113

Of vergelijk gelijk alle hotels in Madrid!


Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Madrid?

Delen?

.

Gratis ebook

9 Comments

  1. Wat een leuk idee, die (gratis) stadsrondleidingen! Ik ben nog niet in Madrid geweest dus nog geen favoriete plekken maar het ziet er heel fijn uit!

  2. Weet iemand ook een student ofzo die fietstochten organiseert? ik heb dit in Barcelona gedaan, en vond dit echt een super manier om de stad te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.