Dacht je dat Brazilië de spectaculairste carnavalsoptochten ter wereld verzorgde? Dan heb je het hoogstwaarschijnlijk goed gedacht, maar net zo de moeite waard om een keer mee te maken is de jaarlijkse carnavalsmaand (februari/maart) op Curaçao. Net als in Zuid-Amerika zijn ook hier parades te vinden, schaars geklede vrouwen te zien en fantastische muziek te horen.

Het is het grootste evenement op het eiland: Karnaval di Korsou. Letterlijk het hele eiland voegt zich samen langs de vaste route wanneer de optochten weer gehouden worden. Naast de grote parade (Gran Marchi), is er ook een kinderparade, een scholenparade en zelfs een seniorenoptocht. Niemand op het eiland wordt in de carnavalsperiode vergeten. De winkels zijn volop versierd, de speciale Carnavalsacties draaien volop en elke krant en ieder tijdschrift roept wel iets over hét feest van het jaar. Het grote verschil tussen Brazilië en Curaçao is dat Rio de Janeiro het vooral van de praalwagens moet hebben, terwijl Curaçao de aandacht vestigt op de mensen zelf. Elke groep die meedoet geeft zijn geheel eigen draai aan het jaarthema.

Langs de looproute staan talloze kraampjes waar lokaal eten en drinken te koop is, zijn grote tribunes opgebouwd, en staan plastic stoelen en houten banken aan elkaar vastgeketend. Voordat het festijn losbarst, kan iedereen die het maar wilt een zelfgekozen plekje reserveren voor een bepaald bedrag. Wanneer de reservering gedaan is, mag er op die bepaalde plek een stoel of bank neergezet worden, die tot het eind van de periode mag blijven staan. Dat wordt jouw plek, en niemand anders mag er zitten. Ook kan je een plek reserveren op één van de tribunes, vaak wat duurder omdat deze particulier weer verhuurd worden. Een groot voordeel hiervan is dat eten en drinken vaak inbegrepen zijn.

Carnaval op Curaçao betekent vooral samenkomen. Samenkomen van vrienden en samenkomen van familie. Maar eigenlijk is het het samenkomen van het hele eiland. Voor één keer zijn er even geen verschillen in opvattingen, iedereen is daar voor een leuke tijd. Het is een event, een uitje, waar het hele eiland op af komt.

Kijk mee voor een sfeerimpressie:

Carnaval op Curacao
Carnaval op Curacao

Carnaval op Curacao

Carnaval op Curacao
Carnaval op Curacao

Carnaval op Curacao
Carnaval op Curacao

Carnaval op Curacao

Carnaval op Curacao

Carnaval op Curacao
Carnaval op Curacao

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒