Ik ben niet zo van die hele luxe gerechten waarbij ik geen idee heb wat ik naar binnen werk of wat al in twee happen op is. Geef mij maar een lekkere biefstuk of een groot stuk vis, daar maak je me al blij genoeg mee in een restaurant. Sfeer betekent voor mij alles: als die goed is, dan is de rest het vaak ook. Ooit gehoord van Bubba Gump?

Bubba Gump Shrimp Company is een Amerikaans restaurantketen, waar je – zoals de naam al doet vermoeden – heel veel vis kan eten. Het eten is absoluut lekker, maar de ambiance zorgt er eigenlijk Ć©cht voor dat je deze ervaring niet wilt missen.

HET VERHAAL

Misschien doen de woorden ‘Bubba Gump’ al een belletje bij je rinkelen, zeker als je een filmfanaat bent. Het format van deze restaurants is namelijk gebaseerd op het verhaal van Forrest Gump. In deze film is de niet zo bijster slimme ForrestĀ  al sinds kinds af aan hopeloos verliefd op zijn buurmeisje Jenny. Zij verhuisd wanneer ze beiden tiener zijn, en hoewel ze nog steeds in Forrest’s hoofd zit, gaat hij toch door met zijn leven. Hij belandt in het leger en gaat naar Vietnam, waar hij Bubba – een visser – ontmoet. Ze worden beste maatjes en maken plannen voor een eigen vissersboot, totdat Bubba ineens gewond raakt bij een aanval en overlijdt. Forrest is vastbesloten om Bubba’s grote droom waar te maken.

HET RESTAURANT

De producent van de film, Paramount Pictures, zag hier wel een echte fantasie in. In 1995 sloegen ze de handen ineen met een paar kenners van het restaurantvak, en begonnen te brainstormen over de invulling van deze droom. Er zou een keten komen. Inmiddels zijn er sinds 1996 33 filialen geopend. De meesten zitten in Amerika, maar ook in Japan, Maleisiƫ, Mexico en Indonesiƫ kun je genieten van de ambiance.

Wat mag je verwachten als je een avond doorbrengt in Bubba Gump? Het begint al bij de ingang: naast een souvenirshop, is er vrijwel altijd een bankje te vinden. Een busbankje net als in Forrest Gump, waarbij je de grote schoenen van Forrest kan aanpassen en net zo kan kletsen tegen de dame naast je als dat Forrest deed. Precies zoals in de film.

Heb je eenmaal een plekje gevonden, dan zal je overal waar je kijkt Forrest Gump zien, horen en proeven. Op de tv-schermen wordt de film continue gedraaid, de serveersters en obers houden een Forrest Gump-quiz met elke tafel, en om ze te wenken moet je niet je hand opsteken, maar een bordje omdraaien. In plaats van ‘Run Forest, Run!’ (dat betekent dat ze je niet van dienst hoeven te zijn), zet je ‘m op ‘Stop Forest, Stop!’. Zoals je begrijpt, dan stoppen ze om je vragen te beantwoorden. Alle glazen waar je uit drinkt zijn bedrukt met het Bubba Gump-logo, en voor een kleine vergoeding mag je ze meenemen naar huis (je kunt nieuwe ophalen in de cadeauwinkel).

Ik vind het een fantastisch concept, al is de prijs-kwaliteitverhouding misschien niet helemaal zoals je het mag verwachten. Maar dat je van Ć©Ć©n film zo iets groots kan maken, 18 jaar na dato, ongelooflijk. Het is er Ć©lke avond druk, soms staan er zelfs wachtrijen om een zitplek te kunnen bemachtigen. Kijk, als je niet van vis houdt of Forrest Gump verschrikkelijk vindt, dan raad ik het je absoluut meer dan af om hierheen te gaan. You’ll hate it! Voor alle anderen dieĀ eens een keer iets anders willen: You’ll definitely love it!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’