Als dit artikel online komt, heb ik hoogstwaarschijnlijk een zware jetlag en een kater. Die kater is gelukkig figuurlijk. Waar die twee vandaan komen? Ik ben gisteren weer terug gekomen van mijn reis door onontdekt Thailand! En gezien ik zoveel te vertellen heb, ga ik mijn trip eerst even samenvatten door middel van heel veel foto’s. Zo krijg je in ieder geval alvast een idee van wat ik heb uitgespookt!

Op uitnodiging van Riksja Travel mocht ik samen met Mirjam van Eatpurelove.nl op ontdekkingstocht door Thailand. En dat blijkt dus nog steeds behoorlijk goed te kunnen, want lang niet het hele land wordt overspoeld door toeristen! Gelukkig maar, want zo kun je nog steeds van de gebaande paden af. Zelfs in Thailand.

In een hele grote nutshell:

Foto-overzicht Thailand

Hallo Thailand! Zo’n nachtvlucht is qua slapen nooit echt ideaal, maar die mooie kleuren in de ochtend maken een hoop goed. We vlogen overigens met Thai Airways vanuit Brussel naar Bangkok toe. Fijne bonuspunten: veel beenruimte, veel (nieuwe) films Ć©n je kunt vooraf aangeven wat je eetvoorkeuren zijn (waaronder glutenvrij).

Bangkok

Foto-overzicht Thailand

De eerste uren is het vooral bijslapen (hallo jetlag!), maar daarna gaan we de buurt eens even verkennen. Toen ik hier twee jaar geleden was, zat m’n hostel een straat verderop: te toevallig en ook wel fijn om een punt van herkenning te hebben in deze chaotische stad.

Foto-overzicht Thailand

Voor mij wel hƩt beeld van Bangkok: talloze bruggetjes met dit soort huizen langs de kant.

Foto-overzicht Thailand

Wanneer het eenmaal donker is worden we opgehaald door een gids die ons de pareltjes van Chinatown gaat laten zien en proeven. We gaan per boot richting de wijk en gaan daarna eerst even een rooftop op voor dit uitzicht.

Foto-overzicht Thailand

Chinatown! Zo ontzettend sfeervol (en druk) ’s avonds. Het maakt niet uit op welke dag je er bent, elke avond sta je voor de echt goede tentjes en kraampjes lang in de rij.

Foto-overzicht Thailand

Eten!

Foto-overzicht Thailand

Onze gids was zĆ³ leuk en kon ons zoveel vertellen over de stad:Ā localsĀ ontmoeten blijft wel echt het leukste wat er is (ook al is dit dan een officiĆ«le gids).

Foto-overzicht Thailand

En terugrijden naar het hotel doen we uiteraard per (hysterisch verlichte) tuktuk.

Foto-overzicht Thailand
Foto-overzicht Thailand

De volgende dag staat er een fietstour door de stad op de planning. Dwars door allerlei smalle steegjes en overdekte markten, kan hier gewoon. Aanrader!

Foto-overzicht Thailand

En onderweg stopten we even bij deze fanatiekelingen (het was ruim 35 graden deze dag) om te kijken hoe ze sepak takraw spelen.

Foto-overzicht Thailand
Foto-overzicht Thailand

Ik na een dag fietsen in de zinderende hitte: knalrood en onder het zweet. Gelukkig ging de terugweg per longtailboot, langs smalle kanalen en uiteindelijk op de drukkeĀ Chao PhrayaĀ rivier. Perfect einde van de tocht!

Ik heb stiekem een hekel aan Khao San Road, maar de straatjes daaromheen zijn des te leuker! Kijk nou hoe gezellig.

Na twee dagen Bangkok is het tijd om de nachttrein richting Udon Thani (een stad in het noorden van Thailand) te nemen om vanuit daar de provincie Loei te ontdekken. Eigenlijk zaten we tweede klas, maar we hebben onszelf getrakteerd op een kaartje eerste klas. Dat betekent vooral: een eigen coupƩ dat af te sluiten is, en dat is wel zo fijn als je veel waardevolle spullen bij je hebt.

Vanuit de trein werden we gelijk opgehaald voor een dag vol activiteiten in Loei! Eerste stop:Ā Suan Hin Phangam, waarbij je een kleine hike naar boven maakt en uiteindelijk dit uitzicht krijgt.

Zo mooi!

Stop twee:Ā Ban Huai Krathing, een waterreservoir waar je een drijvend hutje kunt huren en je de hele middag op het water kunt drijven. Er zijn slechtere plekken om dat te doen hoor!

Black Thai

Op bezoek bij de Black Tai, een kleine, Chinese bevolkingsgroep in Loei. Ze worden niet ‘black’ genoemd vanwege de huidskleur, maar door de kleur van de blouse die de vrouwen dragen.

We verblijven de komende twee nachten in Chiang Khan, een supergezellig dorpje dat vooral ’s avonds opleeft. We waren zover we zagen letterlijk de enige Europese toeristen daar (op de mannen met Thaise vrouw na), waar maak je dat nog mee?

In de vroege ochtend (check m’n slaaphoofd) werden we door gids Ko uitgebreid bijgepraat over het lokale ritueel ‘Pha Sat Loy Khro’. Dit komt er in het kort op neer dat je een offer maakt van onder meer bananenbladeren en bijenwas, en dat je dit vervolgens op de rivier loslaat. Op deze manier bevrijd je jezelf vanĀ bad luck en laat je al het slechte achter je.

Wierook en kaars aan!

En loslaten maar!

In de middag huurden we een fiets en verkenden we de omgeving. Eigenlijk waren we op zoek naar een rijstveld, maar we reden compleet de verkeerde kant op en het was net even te heet om weer helemaal terug te fietsen.

Daarentegen kwamen we wel een hele mooie tempel tegen!

De volgende ochtend ging de wekker om 5.30 uur, zodat we om 6.00 uur ’s ochtends klaar konden zitten voor een heel bijzonder ritueel.

Elke ochtend gaan de monniken van het dorp namelijk de straat opĀ om bij de lokale bevolking rijst en andere giften in ontvangst te nemen. Na elke gift geeft elke monnik zijn zegen aan degene die de gift het heeft gegeven.

En wij mochten dit ook meemaken! Wederom als enige toeristen. Zo onwijs indrukwekkend.

Anurak Community Lodge

Later die ochtend vertrokken we richting het lokale vliegveld, en namen we twee vliegtuigen om uiteindelijk in Surat Thani te belanden. Vanuit daar reden we naar Anurak Community Lodge, vlakbij Khao Sok National Park. Bij aankomst was het pikkedonker, maar des te indrukwekkender is het als je ’s ochtends je gordijnen open doet en je ziet in wat voor moois je terecht bent gekomen.

Khao Sok National Park

Ontbijten met dit uitzicht!

De ochtend beginnen met een jungletocht door het nationale park, en dan gelijk bij de ingang deze makker tegenkomen.

Het is hier zo mooi!

En deze aap vond ik gewoon te geniaal om niet te delen.

Onbekend Thailand: Khao Sok

De volgende dag stond er een supertoffe kanotocht op het programma, waar we langs prachtige natuur voeren en ook nog een bezoek brachten aan een tempel in een grot.

Onbekend Thailand: Khao Sok

Gevolgd door even flink uitwaaien achterin een pick-up! Is heerlijk bij 35 graden, kan ik je vertellen.

Onbekend Thailand: Khanom

Daarna was het weer spullen pakken geblazen en in drie uur rijden door naar de volgende bestemming: Khanom! En dan dit soort uitzichten hebben direct bij het hotel. Volledig verlaten strand, heerlijk!

Onbekend Thailand: Khanom

Onze laatste volle dag in Thailand brengen we wederom door aan en op het water. Want we gaan iets heel leuks doen: varen!

Onbekend Thailand: Khanom

Langs prachtige natuur…

Maar vooral om roze dolfijnen te spotten! Ze zijn maar op twee plekken in de wereld te vinden, en Khanom is daar eentje van.

Onbekend Thailand

We hebben echt zoveel dolfijnen gezien! Gevalletje met de neus in de boter vallen.

Onbekend Thailand: Khanom

Op de terugweg brachten we nog een bezoek aan dit kleine eilandje. Bovenaan staan een aantal beelden van monniken, waaronder de belangrijkste monnik van Thailand.

Onbekend Thailand: Khanom

En eenmaal terug moest ik even een strandwandeling maken. Er is gewoon helemaal niemand! Dus voor wie denkt dat Thailand een en al toerisme is: think again, er zijn nog steeds plekken waar je amper westerse mensen tegenkomt.

Onbekend Thailand

En toen was het avontuur alweer voorbij… 10 dagen is echt veel te kort.

Onbekend Thailand

Onze transfer naar het vliegveld was in dit pareltje van een bus. Kijk het plafond, geweldig!

Onbekend Thailand

Het is momenteel regenseizoen in dit deel van Thailand. De hele week nergens last van gehad, tot de dag van vertrek. Perfecte timing om weg te gaan lijkt me.

Onbekend Thailand

Op het vliegveld nog een laatste keer Pad Thai eten! Jammer dat deze echt zo niet lekker was.

Onbekend Thailand

En nog een laatste blik op Thailand. Ik ben echt verliefd geworden op dit land en ben zĆ³ blij dat ik vooral de niet-toeristische plekken heb kunnen zien. Ze zijn er nog genoeg.Ā Wat een onvergetelijke trip dit!


Alle artikelen Thailand

Alle foto’s waar ik op sta zijn gemaakt door: Mirjam Blanken

 

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’