Bonaire, het ideale paradijs. Waar je ultiem kunt chillen op hagelwitte stranden met helderblauw water, palmbomen en een relaxte sfeer. Maar er is mƩƩr. Het eiland is namelijk ook wereldberoemd om zijn onderwaterwereld. Dit zijn de vijf mooiste snorkelplekken op Bonaire!

Niet alleen boven water is er genoeg te doen, maar de adembenemende onderwaterwereld mag er ook zeker zijn. Het eiland heeft niet voor niets de bijnaam ā€˜Divers Paradiseā€™.

Sterker nog ā€˜het duikenā€™ is Ć©Ć©n van Bonaire’s belangrijkste trekpleisters. Maar voor mensen zoals ik, die duiken wat spannend vinden, is snorkelen een perfect alternatief. De meeste plekken zijn gewoon vanaf de kant te bereiken en eenmaal in het water kun je tropische vissen en prachtig koraal verwachten.

Mooiste snorkelplekken Bonaire

1. Wayake Ī™Ī™

Deze spot kun je alleen bereiken via Nationaal Park Washington Slagbaai, maar dat is meer dan de moeite waard. Wat een plek! Het roze strand heeft iets sprookjesachtig. Je kunt hier wel blijven staren naar het adembenemend mooie stukje natuur. Wij kwamen hier al vrij snel verschillende schildpadden tegen, evenals een papegaaivis. Zo leuk!

Tip: dit mini strandje loopt regelmatig onder water. Dus als je wilt dat je spullen droog blijven, leg ze op een hoge rots neer.

2. 1000 steps

Geloof mij: hier wil je naartoe! Je vindt hier namelijk verschillende soorten koraal en ook is de kans zeer groot dat je schildpadden spot. Wanneer je meerdere snorkelaars dicht bij elkaar ziet zwemmen, weet je dat er een grote kans bestaat dat er iets bijzonders te zien is. Deze populaire snorkellocatie kun je vanaf de weg herkennen aan de gele steen met de naam ā€˜1000 stepsā€™ erop. Het ligt onderaan een klif en is bereikbaar via een stenen trap. Gelukkig niet met 1000 traptreden zoals de naam doet vermoeden, het zijn er enkel 72.

Nu vraag je je natuurlijk af, vanwaar de naam? Deze duik- en snorkelplek komt aan zijn naam doordat de duikers na een intensieve duik, nog eens de trap naar boven moesten beklimmen. Met uitrusting en al voelde dit als 1000 treden, vandaar de naam ‘1000 Steps’.

Hier is het overigens wel fijn om waterschoentjes mee te nemen als je nog bij het strand wilt relaxen, want het is een wit strand van koraalsteen.

Lees ook: Tips Bonaire: dit zijn de tofste stranden, accommodaties Ć©n hotspots

3. Mangroven

Nog een favoriet: snorkelen in de mangrovebossen heeft namelijk echt iets unieks. Om beschadiging van de mangroven te voorkomen is dit alleen mogelijk met een georganiseerde tour, onder begeleiding van een deskundige gids.

Eerst peddel je met een kajak door het kraakheldere water van de mangroven. Vervolgens doe je je snorkel op en dompel je jezelf onder. De mangrove wordt ook wel de ā€˜kraamkamerā€™ genoemd. Tussen de wortels van de mangroves leggen de vissen de eitjes. Hier vind je daarom ook veel jonge vissen.

4. Klein Bonaire

Dit onbewoonde bounty eilandje ligt op ongeveer 10 minuten varen van de kust van Bonaire. Het turquoise water hier is zo helder dat je onwijs goed zicht hebt op een zeepaardje of een haaitje.

De watertaxi, Caribe watersport, vaart vanaf twee locaties naar het eiland. Een retourtje kost ongeveer 18 dollar. Neem lekker een gevulde koelbox mee en stop zonnebrand in de tas, want faciliteiten heeft deze plek niet. Hier krijg je echt het Expeditie Robinson gevoel!

5. Donkey Beach

Dat het zeker de moeite waard is om hier te snorkelen is een feit. Bij dit zandstrand tegenover het vliegveld ligt het koraal bijna tegen de wateroppervlakte aan. Snorkel op, vinnen aan en gaan! Ben je niet zo’n held in het water? Geen probleem, met alleen je voeten in de zee kun je hier ook al de meest kleurrijke vissen zien.

Lees ook: Bezienswaardigheden Bonaire: 8x doen en zien

Mooiste snorkelplekken Bonaire
Beeld: Unsplash

Belangrijke tips

  • De meeste snorkelplekken liggen aan de westkust van Bonaire. De ruige en wilde oostkust kun je beter overslaan. Daar is het namelijk gewoonweg te gevaarlijk.
  • De zee rondom Bonaire behoort tot het Bonaire National Marine Park. Stinapa is de organisatie die voor dit park zorgt, zodat het leven in zee intact en mooi blijft. Dit houdt in dat je voor het snorkelen (en alle ander watersportactiviteiten) in het bezit dient te zijn van een Nature Tag. Aanschafwaarde is 25 dollar en te koop bij verschillende hotels en duikscholen. Online aanschaffen bij Stinapa is ook mogelijk.
  • PS: Smeer je rug goed in!

Lees ook: Waar kun je het beste geld wisselen (Ć©n goedkoop)? Ons advies!

author-sign

Melissa

Hi! Mijn naam is Melissa en mijn twee grootste passies zijn skiƫn en kitesurfen. Ik doe niets liever dan het ontdekken van de meest mooie plekken die onze moeder natuur te bieden heeft. Het geeft me energie om de leukste tips en tricks te delen over deze mooie reizen. Ik wil jou dan ook graag inspireren en meenemen naar toffe bestemmingen!