Hoi An wat te doen

Wat te doen in Hoi An, de leukste stad van Vietnam?

Hoi An is by far de leukste stad van Vietnam. Zo, dan weet je dat vast! En je gaat het ongetwijfeld passeren wanneer je door dit land reist; de stad ligt namelijk precies in het midden. Verwacht knusse straatjes, ontelbaar veel lampions en bootjes (en toeristen, laten we eerlijk zijn), heerlijk eten en vooral een hoop gezelligheid. Maar wat te doen in Hoi An? Dit zijn de leukste must-sees en must-do’s van de stad! 

De sfeer in Hoi An is met geen enkele andere (Vietnamese) stad te vergelijken. Waar Hanoi en Ho Chi Minh City complete chaos uitstralen, is Hoi An een soort oase van rust, ook al zijn er nog steeds veel mensen. Het oude centrum is autoluw, en in de avonduren worden veel van de straten hier ook afgesloten voor al het andere verkeer. Lampionnen hebben hier de overhand, net als de bootjes op de rivier en de ondernemers in de straten. Man, wat is het hier leuk. Je kunt hier met gemak een week verblijven en je nog niet vervelen. Mocht je hier belanden, zorg dan dat je in ieder geval deze dingen hebt gedaan in Hoi An:

Ontdek de Old Quarter

Want daar gebeurt het in Hoi An! Zeker wanneer de zon eenmaal onder is. Dwaal door de vele gezellige straatjes van de wijk, loop over de bruggen Chùa Cầu en Cầu An Hội, eet in de overdekte markt en geniet vooral van de gezelligheid die er hangt. Ja, het is hier druk, vooral ‘s avonds, maar hier maakt dat niet uit. Overal hangen lampionnen, iedere winkel is open en waar je ook kijkt vind je eten. Zorg vooral dat je geen haast hebt en slenter – net als de rest – alsof je leven er vanaf hangt. Heerlijke wijk dit!

Hoi An wat te doen

Hoi An wat te doen

Hoi An wat te doen

Hoi An wat te doen


Eet hier minstens 1x een Banh Mi

Je gaat ze te pas en te onpas tegenkomen als je in Vietnam bent: kraampjes met Banh Mi. Dit zijn pistoletjes die over het algemeen zijn gevuld met paté, ander varkensvlees, kip, wat groenten en een soort sausje. Vaak heb je geen flauw idee wat ze er precies in doen (want jij kunt niets lezen en de verkoper kan vaak geen Engels), maar lekker is het over het algemeen wél.

De allerlekkerste heb ik echter gegeten in Hoi An. Bij de beroemde Madam Khanh – The Banh Mi Queen, waar je de menukaart voor de verandering wel kan lezen en je voor een habbekrats de heerlijkste exemplaren voorgeschoteld krijgt. De ‘queen’ is de oude vrouw die met de flappen bij de ingang zit, haar kinderen runnen de toko inmiddels en paps maakt zo nu en dan de tafels schoon. Je vindt er alleen maar toeristen, maar geloof mij: het is het in dit geval helemaal waard om naartoe te gaan. Vooral de kip is te lekker voor woorden!

Hoi An wat te doen


Huur een fiets

In de drukke steden is het nogal een opgave om veilig met een fiets op ontdekkingstocht te gaan, in Hoi An is het een absolute must. Veel hotels (ook die waar ik verbleef) hebben fietsen te leen of te huur, maar behalve vakantiegangers zul je ook genoeg locals op een tweewieler tegenkomen. Dwaal door de Old Quarter, fiets richting de rijstvelden en ga ook zeker even richting de zee.

Hoi An wat te doen

Hoi An wat te doen

Ga naar het strand

Want in tegenstelling tot Hanoi en Ho Chi Minh City ligt Hoi An aan het strand! Ook nog eens met echte beachclubs, maar hier is het de rust zelve in vergelijking tot de binnenstad. Mocht je hotel geen zwembad hebben, is het heerlijk om hier even verkoeling te zoeken of gewoon een drankje te doen. Goed om te weten: op sommige plekken liggen grote banden op het strand om water tegen te houden. Niet een heel mooi gezicht, maar gelukkig kun je nog wel steeds het water in.

Hoi An wat te doen


Drink een vers gebrouwen biertje voor bijna nop

Toegegeven, eigenlijk kost het bier in Vietnam sowieso eigenlijk amper iets, maar je kunt het nóg goedkoper maken. In veel zaakjes in Hoi An kun je een glas zelf gebrouwen bier drinken voor maar 3000 dong. Dat is omgerekend €0,10. Oké, het is niet het beste bier dat je ooit hebt gehad, maar voor dat geld is de ervaring al genoeg. Het kan onder meer bij Café 43.


Laat iets maken

Hoi An staat bekend om de vele kledingmakers, en dat is niet voor niets. Waar je ook kijkt zie je tailors en schoenenmakers. Als je de kans hebt, laat dan zeker iets voor jezelf maken. Of het nou om een jurk, bikini, broek, tas of schoenen gaat, er is een maker voor elke optie. Alles wordt geheel op maat gemaakt, en de prijs is een lachertje als je het met Nederland vergelijk. Mijn vriend ging voor een maatpak en aantal overhemden, ik heb mezelf verwend met twee leren tassen en een portemonnee. Het enige wat je hoeft te doen is foto’s mee te nemen van het ontwerp dat je zou willen, pas het aan naar je eigen wensen, en een paar dagen later kun je het resultaat ophalen. Voor een goede kleermaker in Hoi An verwijs ik je naar A Dong Silk, en als je iets van leer wilt, ga dan naar Friendly Leather Bags.

Hoi An wat te doen


Ga naar My Son

My Son ligt helaas niet in Hoi An zelf, maar is zeker een must om te zien als je de stad bezoekt. Niet voor niets staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. My Son was vroeger, en dan heb ik het over de tweede eeuw na Christus, een keizerlijke stad. In de loop der eeuwen werden er steeds meer tempels gebouwd (bijna 100), raakte uiteindelijk in de vijftiende eeuw in verval en werd voor een groot deel vernietigd door bombardementen tijdens de Vietnamoorlog. Vandaag de dag vind je er nog maar een fractie van wat er vroeger stond: zo’n twintig gebouwen en overblijfselen zijn er te zien.

My Son doet een beetje denken aan Angkor in Cambodja, maar dan inclusief gaten in de grond van de bommen. Het is echt heel bijzonder om hier rond te lopen, de overgebleven tempels in te gaan en de overwoekering te zien. Let op dat je wel de paden volgt, want daarbuiten heb je nog de kans om op een landmijn te stappen. En dat wil je natuurlijk niet. Je kunt er met dagtour komen, maar zelf een scooter huren en erheen rijden kan natuurlijk ook.

Hoi An wat te doen

Hoi An wat te doen

Hoi An wat te doen


Korting Booking.com
ANDER LEESMATERIAAL:

2 thoughts on “Wat te doen in Hoi An, de leukste stad van Vietnam?

    1. Thanks! En ja Hoi An is echt fantastisch, zeker naartoe gaan als je de kans hebt :-) Ja, dat meenemen was voor ons ook een ding (hadden nog 1,5 maand op de planning), maar is met een beetje slimmer inpakken (en wat andere dingen weggooien) toch gelukt. Gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.