Java is een eiland van uitersten. Arm en rijk wonen pal naast elkaar. Van rommelige markten tot aan superdeluxe malls. Van Indonesisch eten tot aan Hollandse pot. Van mooie natuur tot aan vieze steden. Dit viel me de afgelopen dagen op: 5 weetjes over Java!

1. SPOORWEGEN

Spoorwegovergangen zijn te herkennen aan de hordes mensen die achter de spoorbomen staan en het geluid dat je overal hoort: oude ambulancegeluiden. Het duurde even voordat ik doorhad dat onze trein niet achtervolgd werd door een mobiel ziekenhuis.

2. KROKETTEN

Als je heel goed zoekt kun je best kroketten, frikandellen en bitterballen vinden. In Yogyakarta bijvoorbeeld, bij Janur. Iedereen raadde het ons af om de bitterballen naar binnen te werken (van ‘ze liggen er al een jaar’ tot ‘DOE HET NIET!!’), maar eigenlijk vond ik het de lekkerste nep-‘Van Dobbens’ die ik überhaupt ooit heb gegeten. Aanrader!

3. SCOOTERS

Waar je ook loopt, in welke stad dan ook en op welke weg dan ook, je zult relatief weinig auto’s tegenkomen. Het zijn er nog steeds veel, maar in vergelijking met de nog veel grotere getallen in scooters, vallen de auto’s echt in het niet.

4. VROUWEN

Ook opvallend is dat heel veel vrouwen (ook met hoofddoek) ook zo’n scooter bezitten en gewoon dwars door het verkeer scheuren. Ik had het niet verwacht, aangezien een groot deel van de inwoners op Java moslim is en vrouwen dus niet altijd even veel mogen. I like.

5. LUCHT

De lucht in de grote steden is echt om te huilen. Door het vele verkeer en dus de vele uitlaatgassen is er heel veel laaghangende smog. Gevolg: het weer voelt nog klammer aan dan normaal het geval is, na vijf minuten buiten voel je je ontzettend smerig en aan het eind van de dag komt er zwart snot uit je neus.

Java is een prachtig eiland, met mooie natuur, prachtige tempels en interessante steden. Maar eerlijk is eerlijk, ik had er stiekem toch iets meer van verwacht na alle verhalen van anderen… Tijd dus om naar het volgende eiland te gaan! Ben benieuwd hoe Bali bevalt.

author-sign
Related Tags:

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒