Van plan om binnenkort naar AziĆ«, Afrika of een ander ver continent af te reizen? Lucky you! Ik hoef je vast niet te vertellen dat je op tijd moet checken of je vaccinaties nodig hebt, maar ik doe het toch. Want wist jij bijvoorbeeld ook dat inentingen worden aanbevolen voor Oost-Europese landen als KroatiĆ« en SloveniĆ«? En dat de ene prijs voor een vaccinatie de ander niet is? Ik deel graag m’nĀ  ‘zo ga je gezond op reis’-tips met je.

VERGELIJKĀ VACCINATIES

Afgelopen week publiceerde de Consumentenbond een artikel n.a.v. hunĀ onderzoek naar vaccinaties in Nederland. Wat blijkt: de prijsverschillen tussen omĀ die ene inenting voor DTP, Buiktyfus of welke andere tropenziekte dan ook te krijgen, zijn enorm.Ā Je kunt je vaccinaties halenĀ bij de GGD, maar er zijn ook gecertificeerde huisartsen, enkeleĀ ziekenhuizen en particuliere instanties zoals KLM Health Services en Thuisvaccinatie.nl die je de benodigde prikken kunnen geven.

Heel handig al die verschillende opties, maar er zijn dus behoorlijk grote prijsverschillen onderling zichtbaar geworden. Dit is met name het geval voor de consulprijzen. Waar de ene arts ā‚¬18 vraagt, blijkt een ander maar liefstĀ ā‚¬55 te rekenen. OokĀ heb je nog zoiets als toeslagen in het weekend en ’s avonds of voor ingewikkelde consults. En dan heb je nog niet eens een enkele prik gehad. Ergens zijn de verschillende kosten ook wel logisch: veel instanties hebben immers gewoon salarissen en huur te betalen. Maar ook de prijzen van de vaccins zijn niet overal even duur en het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs kan wel ā‚¬20 per vaccin schelen.

Bottom lineĀ is dus: vergelijk de volgende keer meerdere instanties, zodat je niet onnodig geld uitgeeft. Het loont echt en kan je blijkbaar tientallen euro’s besparen. Vaak heb je wel meerdere mogelijkheden in de buurt om je inentingen te halen, zeker als je in een stad woont, en staan de genoemde prijzen gewoon op de websites gemeld. Kost even wat tijd om uit te zoeken, maar zo kun je je bespaarde geld mooi aan leuke dingen spenderen!

AANVULLENDE ZORGVERZEKERING

Nog een manier om geld te besparen terwijl je wel gezond op reis gaat: check je zorgverzekering of het loont om een aanvullende dekking te nemen. Als je voor het eerst vaccinaties moet halen kun je al gauw een paar honderd euro kwijt zijn, en dan is je vakantie nog niet eens begonnen. In sommige gevallenĀ is de aanvullende dekking dan goedkoper dan alle vaccins los teĀ betalen. Let trouwens wel op of ook het consult in de dekking is opgenomen en of de instantie waar je je inentingen haalt aangesloten is bij hetĀ Landelijk Coƶrdinatiecentrum Reizigersadvisering. Anders heb je er nog niet heel veel aan.

ANDERE HANDIGE TIPS

  • Check minimaal 6-8 weken van tevoren of je vaccinaties of medicijnen verplicht of aanbevolen zijn voor jouw bestemming. In sommige gevallen duurt het even voor de inenting geĆÆncubeerd is.
  • Ook voor vakantielanden dichtbij, zoals Marokko, maar ook KroatiĆ« en SloveniĆ«, worden inentingen aanbevolen. Dus niet alleen voor bestemmingen ver weg!
  • Bedenk ook vooraf zoveel mogelijk met wat voor doel je op vakantie gaat. Ga je vooralĀ bruin bakken op het strand? Dan heb je waarschijnlijk minder vaccinaties nodig dan wanneer je de Aziatische binnenlanden in gaat en met straathonden in contact kan komen of gaat raften op een ruige rivier.
  • Ik maak me er nog wel eens schuldig aan: een beetje laks zijn als het op gezondheid aan komt. Malariapillen niet slikken, gewoon in stilstaand zoet water zwemmen… Niet handig, want als ik er even wat langer bij stil sta, besef ik me heus wel dat ik voor geen goud in een buitenlands ziekenhuis wil komen te liggen.
  • Hoe goed je je ook voorbereid, zorg dat je ook tijdens de reis oplet: in veel landen is het drinkwater niet veilig, zijn er ziektedragende muggen aanwezig of kun je makkelijk iets verkeerds eten. Neem altijd O.R.S. enĀ diarreeremmers mee, je zult jezelf er elke keer weer dankbaar voor zijn.

Hoe bereid jij jezelf voor om zo veel als mogelijk gezond op reis te gaan?


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 1 juni 2016.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’